Motto: ”Eu am negociat patru zile şi patru nopţi pentru 80 de miliarde de euro la Bruxelles”- președintele Klaus Iohannis, 14 aprilie 2023, declarație de presă la Palatul Cotroceni, referitor la planurile guvernamentale de reducere a cheltuielilor statului.
*
Document oficial: Ministerul Finanțelor estimează că România va reuși să acceseze în anul 2023 doar 1,9 miliarde euro din granturile PNRR.
Cifra arată un lucru: Coaliția de guvernare ia în calcul numai 1,9 miliarde, pentru că probabil știe că va pierde următoarele plăți, condiționate de jaloane. Va pierde:
- o plată de 1,3 miliarde din cererea a doua de plată – din cauza jaloanelor de la energie
- încă 3,2 miliarde – valoarea cererii nr. 3 de plată, dependentă de îndeplinirea reformei pensiilor speciale.
Ministerul Finanțelor a publicat pe site documentul referitor la evoluția fluxurilor financiare dintre România și UE la data de 31 martie 2023, document din care reiese că, în ciuda declarațiilor publice optimiste, Palatul Victoria are mari probleme cu implementarea PNRR și cu atragerea fondurilor alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, scrie Curs de Guvernare.
De trei ori ”zero” și o dată 1,9 miliarde euro
Potrivit documentului Finanțelor, probleme sunt, de fapt, cu întreg programul Next Generation UE, estimările pe 2023 arătând:
- zero euro pe programul Asistență de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (ReactEU)
- zero euro din Fondul european pentru dezvoltare rurală (FEADR)
- zero euro din Fondul pentru o tranziție justă (JTF)
- 1,9 miliarde euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență (PNRR)
Facsimilul după documentul Ministerului Finanțelor:
Ce arată estimarea Finanțelor: Coaliția știe că nu va face reformele și nu va îndeplini jaloanele
Singura estimare aparent pozitivă este estimarea privind accesarea a 1,9 miliarde de euro din componenta de granturi a Mecanismului de redresare și reziliență (RRF).
Cererea a doua de plată – transmisă la Bruxelles pe 16 decembrie 2022 și nici azi aprobată – are o valoare de 3,2 miliarde euro, iar estimatul oficial de 1,9 miliarde euro reprezintă o plată parțială a acestei cereri, deci Comisia va reține 1,3 miliarde euro pentru neîndeplinirea unor jaloane aflate în gestiunea Ministerului Energiei.
Cifra de 1,9 miliarde are două semnificații:
- Ministerul de Finanțe nu se așteaptă ca Ministerul Energiei să rezolve jaloanele restante în termen de 6 luni, perioada pe care o are la dispoziție un stat pentru a recupera întârzierea îndeplinirii unui jalon și a primi banii reținuți inițial
- Ministerul Finanțelor nu se așteaptă ca Comisia Europeană să aprobe anul acesta o eventuală cerere de plată numărul 3, care conține un jalon aparent imposibil de atins în actuala conjunctură politică: reforma sistemului de pensii, în special a pensiilor speciale
Citeşte mai departe despre acest document oficial care arată cum coaliția știe că nu va face reformele din PNRR și că vom primi doar 1,9 mld. euro în acest an pe Curs de Guvernare