Ministerul Educaţiei a confirmat vineri că a transmis propuneri de diminuare a sumelor din PNRR, cu peste 38 de milioane de euro.
Informația vine după ce joi, Spotmedia.ro a publicat documente care arată că în total Guvernul își asumă o pierdere de aproape 3 miliarde de euro din PNRR. Documentele vorbesc clar de jaloane neîndeplinite, însă într-o primă reacție din partea unui membru al Guvernului ni se spune că de fapt ajustarea în minus este necesară având în vedere „performanțele economice peste așteptări pe care România le-a avut post pandemie”.
DOCUMENTE Guvernul vrea să renunțe la miliarde de euro din PNRR. Prima explicație a Executivului
Ministerul Educaţiei anunţă, vineri, că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în calitate de coordonator naţional, a demarat procesul de renegociere PNRR.
„În acest context, la solicitarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Educaţiei a transmis propuneri de ajustare a componentelor de grant şi loan, precum şi propuneri de diminuare, în valoare totală de 38.5 de milioane de euro”, a transmis, vineri, Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.
Ministerul Educaţiei face precizări şi despre propunerile de diminuare transmise.
„Suma reprezintă valoarea jaloanelor 501 pentru digitalizarea Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), cu o alocare de 10 milioane de euro, şi a jalonului 499 - Dezvoltarea resurselor educaţionale deschise, cu o alocare de 28.5 de milioane de euro. Pentru jalonul 501, suma a fost propusă de Ministerul Educaţiei în urma discuţiilor din Consiliul Naţional al Rectorilor. Pentru jalonul 499 există alocare suplimentară în cadrul Programului Educaţie şi Ocupare 2021 – 2027”, precizează ministerul.
Instituţia precizează, de asemenea, că, în ceea ce privește componenta I6 - Dezvoltarea a 10 consorţii regionale şi dezvoltarea şi dotarea a 10 campusuri profesionale integrate - 338 milioane de euro, a derulat, în perioada 17.11.2022 - 07.03.2023, un apel de proiecte pentru dezvoltarea consorţiilor regionale pentru învăţământ dual.
„Precizăm că au fost depuse 33 de proiecte, acestea fiind în perioada de evaluare a eligibilităţii, urmând ca, în limita bugetului, să fie finanţate cele mai bune aplicaţii. Menţionăm, de asemenea, că această investiţie nu este afectată de nicio propunere de diminuare”, a mai transmis ministerul.
„În acelaşi timp, pentru corecta informare, atât a aplicanţilor, cât şi a opiniei publice, subliniem faptul că toate apelurile de proiecte din cadrul C 15: Educaţie se vor derula cu respectarea calendarului afişat şi a bugetului alocat”, au adăugat oficialii instituţiei.