Ministerul Educației confirmă că renunță la zeci de milioane de euro din PNRR. Ce proiecte sunt vizate

Ministerul Educației confirmă că renunță la zeci de milioane de euro din PNRR. Ce proiecte sunt vizate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Educaţiei a confirmat vineri că a transmis propuneri de diminuare a sumelor din PNRR, cu peste 38 de milioane de euro.

Informația vine după ce joi, Spotmedia.ro a publicat documente care arată că în total Guvernul își asumă o pierdere de aproape 3 miliarde de euro din PNRR. Documentele vorbesc clar de jaloane neîndeplinite, însă într-o primă reacție din partea unui membru al Guvernului ni se spune că de fapt ajustarea în minus este necesară având în vedere „performanțele economice peste așteptări pe care România le-a avut post pandemie”.

ADVERTISING

DOCUMENTE Guvernul vrea să renunțe la miliarde de euro din PNRR. Prima explicație a Executivului

Ministerul Educaţiei anunţă, vineri, că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în calitate de coordonator naţional, a demarat procesul de renegociere PNRR.

„În acest context, la solicitarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Educaţiei a transmis propuneri de ajustare a componentelor de grant şi loan, precum şi propuneri de diminuare, în valoare totală de 38.5 de milioane de euro”, a transmis, vineri, Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

Ministerul Educaţiei face precizări şi despre propunerile de diminuare transmise.

„Suma reprezintă valoarea jaloanelor 501 pentru digitalizarea Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), cu o alocare de 10 milioane de euro, şi a jalonului 499 - Dezvoltarea resurselor educaţionale deschise, cu o alocare de 28.5 de milioane de euro. Pentru jalonul 501, suma a fost propusă de Ministerul Educaţiei în urma discuţiilor din Consiliul Naţional al Rectorilor. Pentru jalonul 499 există alocare suplimentară în cadrul Programului Educaţie şi Ocupare 2021 – 2027”, precizează ministerul.

ADVERTISING

Instituţia precizează, de asemenea, că, în ceea ce privește componenta I6 - Dezvoltarea a 10 consorţii regionale şi dezvoltarea şi dotarea a 10 campusuri profesionale integrate - 338 milioane de euro, a derulat, în perioada 17.11.2022 - 07.03.2023, un apel de proiecte pentru dezvoltarea consorţiilor regionale pentru învăţământ dual.

„Precizăm că au fost depuse 33 de proiecte, acestea fiind în perioada de evaluare a eligibilităţii, urmând ca, în limita bugetului, să fie finanţate cele mai bune aplicaţii. Menţionăm, de asemenea, că această investiţie nu este afectată de nicio propunere de diminuare”, a mai transmis ministerul.

„În acelaşi timp, pentru corecta informare, atât a aplicanţilor, cât şi a opiniei publice, subliniem faptul că toate apelurile de proiecte din cadrul C 15: Educaţie se vor derula cu respectarea calendarului afişat şi a bugetului alocat”, au adăugat oficialii instituţiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇