Kievul acuză Amnesty International că e „agent al Kremlinului” și-i face jocurile lui Putin

Kievul acuză Amnesty International că e „agent al Kremlinului” și-i face jocurile lui Putin

Kievul a reacționat dur după raportul în care Amnesty International acuză Ucraina că a încălcat legile de război și a comis crime împotriva propriilor cetățeni, înființând baze militare în școli și spitale.

Mihail Podoliak, consilierul lui Volodimir Zelenski, acuză o tentativă de „discreditare a armatei”, expresie folosită de Kremlin pentru a-i sancționa pe cei care se opun războiului, și insinuează că Amnesty International acționează ca un agent al propagandei Kremlinului.

„Singura amenințare la adresa ucrainenilor este armata rusă de violatori și călăi care a venit în Ucraina să comită genocid. Apărătorii noștri protejează națiunea și cetățenii. Viețile oamenilor sunt prioritatea Ucrainei, de aceea, evacuăm cetățenii din orașele de pe linia frontului.

ADVERTISING

Astăzi, Moscova încearcă să discrediteze Forțele Armate ale Ucrainei în ochii societăților occidentale și să oprească livrările de arme folosindu-și întreaga rețea de agenți de influență. Este mare păcat ca o organizație precum Amnesty participă la o astfel de campanie de propagandă și dezinformare”, a scris pe Twitter Podoliak.

Și ministrul de Externe acuză organizația că prezintă o realitate falsă și că Rusia e adevăratul agresor.

Dmitro Kuleba a declarat, într-o declarație de presă, că Amnesty „creează un fals echilibru între victimă și agresor”.

ADVERTISING

„Vă rog să nu mai creați o realitate falsă în care toată lumea e de vină pentru ceva. Implicați-vă spunând adevărul despre ce este Rusia în zilele noastre. Făceți-o măcar în numele civililor uciși de bombele rușilor în stația de autobuz din Torețk”, a spus Kuleba, potrivit Meduza.io.

El s-a referit astăzi la atacul de joi al rușilor, în care 8 persoane au murit și alte 4 au fost rănite după ce o rachetă a lovit un autobuz în localitatea Torețk, din regiunea Donețk.

Reacția Kievului vine după ce șefa Amnesty International, Agnes Callamard (foto), a prezentat concluziile raportului, cerând guvernului ucrainean să ia măsuri urgente.

ADVERTISING

„Am documentat un tipar prin care forțele ucrainene pun civilii în pericol și încalcă legile când operează din zone populate. Faptul că au fost puși în situația să se apere nu îi scutește de la a respecta dreptul internațional”, a declarat secretarul general al Amnesty, Agnes Callamard.

Ziua 162. Atac sângeros la o înmormântare, autobuz lovit de rachetă și scandal pe „discreditarea armatei”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇