Iulia Motoc a fost aleasă în funcția de judecător al Curții Penale Internaționale, o premieră pentru România

Iulia Motoc a fost aleasă în funcția de judecător al Curții Penale Internaționale, o premieră pentru România

Iulia Motoc a fost aleasă în funcția de judecător al Curții Penale Internaționale. Astfel, România are în premieră un judecător la CPI.

Ministerul de Externe salută rezultatul alegerilor organizate luni, 4 decembrie.

Alegerea prof. Iulia Motoc în această funcție, în premieră pentru România, reprezintă un succes al diplomației române și reconfirmă profilul țării noastre de stat profund atașat dreptului internațional și ordinii de drept la nivel internațional, precum și valorilor umanismului sprijinite constant de diplomația română.

ADVERTISING

Promovarea prof. Iulia Motoc pentru o funcție de judecător la Curtea Penală Internațională și alegerea sa în această funcție fac parte din demersurile active ale României de susținere a Curții Penale Internaționale, instanță unică prin mandatul său de sancționare, în condițiile Statutului de la Roma, a celor care săvârșesc crime împotriva umanității, crime de război, genocid sau crime de agresiune”, transmite MAE marţi.

Ministerul își exprimă convingerea că „vasta expertiză a prof. Iulia Motoc în domeniul protejării și promovării drepturilor fundamentale va contribui la consolidarea profesionalismului și a eticii la nivelul Curții Penale Internaționale, întărind actul de justiție la nivel internațional”.

ADVERTISING

Iulia Motoc, actual judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a anunțat în martie că a câștigat selecția pentru Curtea Penală Internațională.

Curtea Penală Internaţională (CPI) este prima şi totodată singura instanţă penală internaţională permanentă.

Această instituţie a fost înfiinţată prin Statutul de la Roma al CPI, adoptat la data de 17 iulie 1998, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2002. În prezent, 123 de state sunt părţi la Statutul CPI.

CPI este complementară jurisdicţiilor penale naţionale, competenţa acesteia incluzând crimele cele mai grave care privesc ansamblul comunităţii internaţionale.

ADVERTISING

Cel mai recent, România s-a numărat printre statele care, la 2 martie 2022, au sesizat procurorul CPI solicitând anchetarea crimelor de război, a crimelor împotriva umanității și genocidului comise în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Amintim că în noiembrie consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu, fost ministru de Externe, a fost votat judecător la Curtea Internaţională de Justiţie (numită uneori și Tribunalul Penal Internațional).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇