Italia va investi 12 miliarde de euro într-un pod uriaș care va lega Sicilia de restul țării

Italia va investi 12 miliarde de euro într-un pod uriaș care va lega Sicilia de restul țării

Guvernul Italiei va aloca 12 miliarde de euro pentru a construi un pod gigant care să lege insula Sicilia de restul ţării, iar astfel va reînvia un proiect oprit în urmă cu zece ani.

Planuri pentru acest pod se fac de zeci de ani, dar compania creată pentru a supraveghea construcția a fost închisă în 2013, parte a demersului de reducere a cheltuielilor, în vremea când Italia se străduia să controleze creșterea datoriei publice în timpul unei lungi recesiuni economice, aminteşte Reuters.

Ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat că cele 12 miliarde de euro vor fi investite pe mai mulți ani, primele trei rate fiind plătite până în 2026, pentru acest pod rutier şi de cale ferată.

ADVERTISING

Podul care va lega Sicilia de regiunea de sud a Calabriei va avea o lungime de aproximativ 5 km.

Luna trecută, un consorțiu condus de grupul italian Webuild (WBD.MI) a venit cu o versiune reînnoită a proiectului, actualizată în conformitate cu cele mai recente evoluții tehnologice și reglementări tehnice.

Podul însă e motiv de dispută în Italia. Unii pun la îndoială logica de a-l construi într-o zonă activă seismic, alţii spun că ar fi o risipă de bani, care ar dăuna peisajului și ecosistemului.

Dar proiectul are și un sprijin puternic din partea celor care cred că o conexiune rapidă feroviară și rutieră ar stimula economia subdezvoltată din sudul Italiei. Ar permite navelor de marfă din Canalul Suez să se descarce în Sicilia, de unde trenurile ar duce mărfurile spre nord, reducând nevoia de călătorii costisitoare peste Marea Mediterană.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Vreau să inaugurez șantierul în vara anului 2024”, a declarat ministrul Infrastructurii, Matteo Salvini.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇