Germania reconstruiește podul peste Rin care s-a prăbușit în Al Doilea Război Mondial, după ce l-au cucerit americanii

Germania reconstruiește podul peste Rin care s-a prăbușit în Al Doilea Război Mondial, după ce l-au cucerit americanii

Oficialii din Germania au anunțat că vor să reconstruiască podul peste Rin, care s-a prăbușit la câteva zile după capturarea sa de către soldații americani în ultimele săptămâni ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Podul de la Remagen, care a apărut într-un film cu același nume din 1969, ar putea fi din nou în picioare într-un deceniu, au spus autoritățile, potrivit The Guardian.

Podul suspendat, cunoscut local sub numele de Ludendorff Brücke, care avea 325 de metri lungime și șase metri lățime, va fi rezervat exclusiv pietonilor și bicicliștilor și va fi un monument al victimelor războiului, inclusiv al celor care au murit când s-a prăbușit.

ADVERTISING

Într-un sondaj realizat în 2020, 91% dintre localnici au votat în favoarea reconstrucției podului, mulți spunând că vor să traverseze Rinul mai ușor. Nu există nicio traversare a râului pe o distanță de 44 km și doar un număr limitat de feriboturi.

Când s-a prăbușit, tot ce a mai rămas din pod au fost turnurile de pe malul său de vest din orașul Remagen, care au fost transformate în muzeu al păcii, și cele de pe malul estic din satul Erpel, care sunt folosite ca spațiu pentru expoziţii de artă.

Comunitățile locale și-au exprimat disponibilitatea de a ajuta la finanțarea proiectului, care se estimează că va costa în jur de 22 de milioane de euro.

ADVERTISING

Au cerut, de asemenea, statului Rheinland-Pfalz și guvernului federal fonduri, invocând importanța simbolică a proiectului „care se extinde cu mult dincolo de regiune”.

Armata SUA a trecut podul pe 7 martie 1945, prima ocazie pe care a avut-o de a traversa Rinul, vital din punct de vedere strategic. Încercările forțelor germane de a-l arunca în aer prin plasarea de explozibili în puncte strategice de-a lungul podului au eșuat, iar inginerii americani au reușit să îndepărteze explozivii înainte de a captura podul.

ADVERTISING

S-a prăbușit 10 zile mai târziu, ucigând 28 de persoane. Zece dintre cadavre nu au fost găsite niciodată. Se crede că au fost luate de curentul puternic al râului.

Podul a permis armatei americane să transporte aproximativ 125.000 de soldați împreună cu tancuri, artilerie și alte vehicule peste râu spre est.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇