Atac mortal revendicat de Hamas, într-o stație de autobuz din Ierusalim (Video) Armistițiul a intrat cu mari eforturi într-o nouă și ultimă zi

Atac mortal revendicat de Hamas, într-o stație de autobuz din Ierusalim (Video) Armistițiul a intrat cu mari eforturi într-o nouă și ultimă zi

Armata israeliană a anunţat, joi dimineaţa, în ultimul moment, că armistiţiul merge mai departe, iar Hamas a fost de acord. Qatarul, care a mediat între cele două părți, a confirmat că a mai fost convenită deocamdată doar o nouă zi de armistițiu în Gaza.

Guvernul israelian a primit deja şi o nouă listă de femei și copii ostatici, care urmează să fie eliberaţi de Hamas joi. Dintre aceștia, inițial doi au fost predați Crucii Roșii, apoi încă opt.

Numărul total de ostatici eliberați până la acest ultim schimb este de 102, inclusiv 70 de israelieni, din aproximativ 240 răpiţi şi duși în Gaza. Iar Israelul a eliberat 210 prizonieri palestinieni.

Între timp, joi dimineaţa devreme a avut loc un atac mortal la Ierusalim. Trei oameni au fost ucişi și alte 13 persoane sunt rănite, după ce doi atacatori palestinieni au deschis focul într-o stație de autobuz. Ramura armată a Hamas a revendicat atacul şi îndeamnă la o "escaladare a rezistenţei" împotriva Israelului.

Şi tot azi Israelul a publicat un bilanţ al militarilor răniţi de când a început războiul: 2.005, dintre care 28 se află în stare gravă.

Iată cele mai importante evenimente de joi, 30 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 55:

ADVERTISING
  • Încă opt ostatici eliberați - Cetăţeni din Uruguay, Mexic şi Rusia se numără printre cei opt ostatici israelieni eliberaţi de Hamas în a şaptea zi a armistiţiului din Gaza, a declarat vineri Qatarul, care este mediator al acordului, informează AFP. "Cei opt cetăţeni israelieni eliberaţi astăzi ca parte a acordului sunt doi minori şi şase femei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Qatar, Majed Al-Ansari. Un număr de 30 de palestinieni urmau să fie eliberaţi din închisorile israeliene.
  • Doi ostatici, eliberați - Forțele de Apărare ale Israelului au confirmat că alți doi ostatici israelieni au fost predați Crucii Roșii, joi, de către Hamas pentru a fi eliberați. Este vorba de două femei, una de 21 și cealaltă de 40 de ani. IDF a declarat că se așteaptă ca mai mulți cetățeni ai săi să fie eliberați azi.
  • WSJ: Hamas, expulzat - SUA şi Israelul se gândesc la o expulzare a combatanţilor de bază ai mişcării islamiste palestiniene Hamas şi a familiilor acestora, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ). Această propunere a fost formulată de către un grup de lucru israeliano-american, care reflectează la viitorul Fâşiei Gaza. ”Zone de securitate fără Hamas” ar urma să fie, astfel, create treptat, iar apoi urmează să fie conduse de către o nouă autoritate susţinută de către Arabia Saudită şi Statele Unite. Ele nu urmează să fie conduse de către oficiali palestinieni de rang înalt, pe care Israelul îi consideră nişte ”morţi ambulanţi”.
  • Hamas va elibera iar ostatici ruşi - Hamasul urmează să elibereze joi ”zece israelieni, dintre care doi au şi naţionalitatea rusă”, declară o sursă din cadrul mişcării islamiste palestiniene pentru AFP. Şi ieri au fost două femei cu cetăţenie dublă - israeliană și rusă, pe lângă cei 10 ostatici israelieni, "în semn de recunoştinţă faţă de Vladimir Putin".
  • Hamas revendică atacul de la Ierusalim - Hamas a revendicat responsabilitatea pentru împușcăturile din această dimineață dintr-o stație de autobuz din Ierusalim, în urma cărora trei persoane au fost ucise și alte 16 rănite. Într-o declarație pe Telegram, Hamas a lăudat aripa sa militară, Brigăzile al Qassam, pentru ceea ce a numit „operațiunea eroică de la Ierusalim".
  • Doi militari israelieni au fost răniţi într-un atac cu maşina, în nordul Cisiordaniei, la punctul de trecere a frontierei Beka'ot, în Valea Iordanului, iar atacatorul a fost ”neutralizat”, anunţă armata israeliană. Cei doi militari răniţi au fost spitalizaţi.
  • Peste 2.000 de militari răniţi - 2.005 membri ai forţelor de securitate israeliene au fost răniţi de la începutul războiului din Gaza, anunţă joi Ministerul israelian al Apărării. În prezent, 287 dintre militarii răniţi sunt spitalizaţi, iar 28 se află în stare gravă.
  • Atac mortal la Ierusalim - Doi atacatori palestinieni au deschis focul într-o stație de autobuz, la orele de vârf ale dimineții, la intrarea în Ierusalim, şi au ucis cel puțin trei persoane, rănind alte 16, a declarat poliția. Doi soldați aflaţi în afara serviciului și un civil înarmat au început şi ei să tragă, ucigându-i pe cei doi agresori. Printre morţi se află un judecător rabinic şi două femei. ”Teroriştii sunt din Ierusalimul de Est. Erau înarmaţi cu (o puşcă de asalt de tip) M-16 şi un pistol. Au venit cu o maşină şi au tras în civili”, a anunţat joi şeful Poliţiei din Ierusalim, Doron Turgeman. Agenția de securitate Shin Bet spune că atacatorii erau membri Hamas şi au mai fost condamnaţi în trecut pentru acte de terorism.
https://twitter.com/nexta_tv/status/1730126135722234231
  • Israelul a primit o nouă listă - Guvernul israelian a primit o nouă listă de femei și copii ostatici din Fâșia Gaza, care urmează să fie eliberaţi de Hamas joi, în schimbul prelungirii cu o zi a armistițiului. „Cu puțin timp în urmă, Israelul a primit o listă de femei și copii în conformitate cu termenii acordului și, prin urmare, armistițiul va continua”, anunţă biroul premierului israelian, fără a preciza numărul de ostatici.
  • Armistiţiul va continua - Armata israeliană a declarat joi dimineaţa că armistiţiul merge mai departe „în lumina eforturilor mediatorilor de a continua procesul de eliberare a ostaticilor și sub rezerva termenilor acordului”. Israelul cere ca cel puţin 10 ostatici să fie eliberaţi joi, cu prioritate femei şi copii. Hamas a confirmat prelungirea acordului pentru a șaptea zi. Qatarul, care a mediat între cele două părți, spune că a fost convenită doar încă o zi de armistițiu.
  • Hamas e gata să elibereze şi bărbaţi - Un înalt oficial Hamas a declarat că mişcarea islamistă e gata să elibereze toţi soldaţii israelieni pe care îi deţine în schimbul tuturor palestinienilor închişi în Israel. Totodată, Hamas consideră că propunerile israeliene de prelungire a armistiţiului nu sunt "optime" în acest stadiu, a declarat pentru AFP o sursă din mişcarea palestiniană. "Orice discuţie privind un schimb de prizonieri militari, soldaţi şi ofiţeri trebuie să fie precedată de încetarea agresiunii (israeliene) şi de ridicarea blocadei care sufocă Gaza", a adăugat el. Următoarea etapă a negocierilor trebuie să se refere la schimbul de prizonieri peste 18 ani, iar "rezistenţa este pregătită pentru această etapă", a adăugat el, menţionând că Hamas şi alte grupuri armate palestiniene sunt "pregătite pentru toate opţiunile".
  • Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a sosit la Tel Aviv, joi dimineaţa devreme. E a treia sa călătorie în zonă de când a început conflictul. El se va întâlni cu liderii israelieni pentru a discuta despre prelungirea armistiţiului şi creşterea ajutorului umanitar în Gaza.
  • Israelul a respins apelurile în favoarea unei încetări permanente a focului în războiul din Gaza în faţa Consiliului de Securitate al ONU. "Oricine susţine o încetare a focului sprijină, în principiu, continuarea domniei terorii de către Hamas în Gaza", a declarat ambasadorul israelian Gilad Erdan.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇