Război în Gaza. 2,3 de milioane de oameni suferă de foame. Niciun spital nu mai e deplin funcțional. Americanii tot nu s-au hotărât (Video)

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span>. 2,3 de milioane de oameni suferă de foame. Niciun spital nu mai e deplin funcțional. Americanii tot nu s-au hotărât (Video)

Votul Consiliului de Securitate al ONU privind o rezoluţie menită să îmbunătăţească situaţia umanitară catastrofală din Fâşia Gaza a fost amânat din nou, pentru vineri, au declarat joi mai multe surse diplomatice.

Statele Unite sunt pregătite să susţină cea mai recentă versiune a textului care solicită „măsuri urgente” pentru îmbunătăţirea accesului ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, fără a cere încetarea imediată a ostilităţilor.

Între timp, confruntările continuă. Armata israeliană a anunţat că a descoperit în oraşul Gaza o reţea de tuneluri folosite de lideri importanţi ai Hamas. Potrivit imaginilor difuzate de IDF, această reţea de tuneluri leagă de oraş „ascunzătorile teroriste, birourile şi apartamentele aparţinând înalţilor lideri Hamas".

Israelul a ordonat evacuarea unei zone mari din oraşul Khan Younis, cel mai mare din sudul Fâşiei Gaza, unde s-au refugiat numeroşi palestinieni strămutaţi de conflict, potrivit unui raport al ONU.

ADVERTISING

Situaţia oamenilor din Gaza este disperată. Întreaga populație se confruntă cu foametea. E vorba despre 2,3 milioane de persoane care riscă să moară de foame. În plus, nu a mai rămas niciun spital pe deplin funcțional.

Iată cele mai importante evenimente de joi, 21 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 76:

  • Întreaga populație din Gaza se confruntă cu foametea, iar riscul de foamete crește în fiecare zi, potrivit unui raport publicat joi de un organism susținut de ONU. E vorba despre 2,3 milioane de persoane care riscă să moară de foame.
  • În Gaza nu a mai rămas niciun spital pe deplin funcțional, a spus Organizația Mondială a Sănătății. „Sistemul de sănătate din Gaza are nevoie de resuscitare urgentă”, susţine OMS. Din cauza atacurilor israeliene de-a lungul fâșiei, 23 de spitale din Gaza nu funcționează deloc, în timp ce nouă funcționează parțial și patru sunt la minimum.
  • ONU cere anchetă - Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului cere deschiderea unei anchete de către Israel privind "posibila comitere a unei crime de război" de către forţele sale armate în Fâşia Gaza. Agenţia ONU susţine că a primit "informaţii îngrijorătoare" privind moartea a "11 bărbaţi palestinieni neînarmaţi" în oraşul Gaza. Ei au murit, marţi seară, în timpul unei intervenţii a armatei israeliene într-un imobil de locuit din oraş, în care se aflau mai multe familii.
  • Vocile ostaticilor uciși - Un câine de căutare al armatei israeliene a înregistrat apeluri de ajutor ale celor trei ostatici din Fâşia Gaza care au fost împuşcaţi mortal din greşeală cinci zile mai târziu de soldaţi israelieni, a declarat un purtător de cuvânt al armatei. Câinele a fost trimis într-o clădire în timpul unei operaţiuni de luptă, echipat cu o cameră de corp Go-Pro. "Teroriştii au tras asupra câinelui, şi din acel punct, am auzit voci care, după analiza înregistrării, au fost recunoscute ca fiind vocile ostaticilor, toate trei foarte puternice", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.
  • SUA cer operaţiuni militare „mai ţintite" - Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a cerut din nou Israelului operaţiuni militare "mai ţintite", pe fondul creşterii numărului victimelor civile în Fâşia Gaza. „Ne aşteptăm să vedem şi vrem să vedem o trecere de operaţiuni mai direcţionate, cu un număr mai mic de forţe, care se concentrează cu adevărat asupra conducerii Hamas şi a reţelei de tuneluri", a spus Blinken.
  • Israelul ordonă evacuarea din Khan Younis - Israelul a ordonat evacuarea unei zone mari din oraşul Khan Younis, cel mai mare din sudul Fâşiei Gaza, unde s-au refugiat numeroşi palestinieni strămutaţi de conflict, potrivit unui raport al ONU. Armata israeliană a ordonat „evacuarea imediată" a unei zone „care acoperă circa 20%" din oraşul Khan Younis, relevă acest document publicat de Biroul pentru coordonarea afacerilor umanitare al ONU (OCHA). „Amploarea strămutărilor care rezultă din ordinul de evacuare nu este clară", relevă OCHA. Potrivit organizaţiei, zona adăpostea peste 111.000 de locuitori înainte de începutul ofensivei israeliene şi numără acum circa 141.000 de palestinieni refugiaţi în 32 de tabere.
  • 230 de ținte lovite - Armata israeliană a anunțat că a efectuat lovituri aeriene împotriva a aproximativ 230 de ținte Hamas în Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore și că luptele grele au continuat în nordul Gazei. În Jabalia, o școală în care se adăpostiseră civili a fost evacuată de trupele Brigăzii 551, care au găsit înăuntru mai multe arme aparținând agenților Hamas, spune armata.
  • Rețea de tuneluri - Armata israeliană a anunţat că a descoperit în oraşul Gaza o reţea de tuneluri folosite de lideri importanţi ai mişcării Hamas. Potrivit imaginilor difuzate de armata israeliană, această reţea de tuneluri leagă de oraş „ascunzătorile teroriste, birourile şi apartamentele (…) aparţinând înalţilor lideri Hamas". Putem vedea soldaţi accesând subsolul unei case care duce într-un tunel lung, apoi într-o cameră mobilată. Această reţea este situată „în imediata apropiere a unor magazine, clădiri guvernamentale, locuinţe şi a unei şcoli".
Join the Deputy Commander of the 401st Brigade at a Hamas Tunnel

Follow LTC Ido, the Deputy Commander of the 401st Brigade, as he exposes a terrorist tunnel he and his soldiers uncovered in a civilian garage, next door to a community college and a school for deaf children.

Publicată de Israel Defense Forces pe Miercuri, 20 decembrie 2023
  • Apelul Amnesty International - Israelul trebuie să elibereze toţi palestinienii din Fâşia Gaza „deţinuţi în mod arbitrar" şi să facă lumină asupra deceselor, „dispariţiilor forţate în masă" şi „tratamentelor inumane" aplicate, a declarat Amnesty International. „Toate persoanele deţinute în mod arbitrar trebuie eliberate", a spus directorul regional al ONG-ului, Heba Morayef, într-un comunicat de presă, subliniind „necesitatea unei anchete independente" asupra presupuselor abuzuri comise asupra palestinienilor din Fâşia Gaza.
  • O nouă încercare pentru armistițiu - Votul la ONU a fost amânat din nou, o nouă încercare urmând să aibă loc joi. Lana Nusseibeh, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite - stat inițiator al rezoluției -, a spus că discuțiile continuă la cel mai înalt nivel și că s-a decis să fie acordat „timp diplomației să încerce să obțină rezultate pozitive”. Proiectul de rezoluţie prezentat de Emiratele Arabe Unite solicită suspendarea ostilităţilor în Fâşia Gaza, pentru a facilita mai multe livrări de ajutor umanitar.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇