Iranul și aliații săi din Orientul Mijlociu ar putea ataca Israelul în următoarele 24 de ore

Iranul și aliații săi din Orientul Mijlociu ar putea ataca Israelul în următoarele 24 de ore

Iranul şi aliaţii săi din Orientul Mijlociu ar putea lansa un atac asupra Israelului în următoarele 24 de ore, potrivit unor surse anonime citate de Fox News.

Corespondentul în străinătate al canalului de televiziune american, Trey Yingst, a declarat că „oficialii din Orientul Mijlociu cred că ne apropiem de ora zero”, transmite luni postul de televiziune israelian i24News.

Această ameninţare vine după eliminarea liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, luna trecută, la Teheran, o acţiune pentru care Israelul nu şi-a revendicat responsabilitatea, dar nici nu a negat-o. În plus, Israelul se pregăteşte şi pentru represalii din partea grupării şiite Hezbollah, aliatul Iranului în Liban, după eliminarea comandantului său şef Fuad Shukr la Beirut.

ADVERTISING

Site-ul Axios relevă o sciziune în acest sens la nivelul puterii iraniene: în timp ce noul preşedinte Masoud Pezeshkian încearcă să evite un răspuns prea brutal, Gardienii revoluţiei - armata de elită a regimului de la Teheran - insistă asupra unui atac şi mai masiv decât cel din 13-14 aprilie.

În acel prim atac direct asupra Israelului, Iranul a lansat sute de drone şi rachete, dar aproape toate au fost interceptate.

Această escaladare vine într-un context deja tensionat, în timp ce regiunea îşi ţine răsuflarea în faţa posibilităţii unui conflict deschis între Iran şi Israel.

ADVERTISING

Armata israeliană a aprobat luni planuri pentru "fronturi diferite" în eventualitatea unui atac al Hezbollah şi al Iranului, după ce temerile privind un atac iminent al Iranului şi al aliaţilor săi împotriva Israelului au reapărut în ultimele ore.

Într-un mesaj foarte asemănător cu cel emis în urmă cu o săptămână, după asasinarea lui Haniyeh la Teheran într-un atac atribuit Israelului, şi în timp ce represaliile iraniene păreau iminente, Israelul a confirmat că şeful Statului Major General, Herzi Halevi, a organizat o reuniune cu înalţi oficiali militari pentru a discuta situaţia, transmite EFE.

ADVERTISING

"Şeful Statului Major a subliniat menţinerea unui nivel ridicat de alertă şi a eforturilor de pregătire atât pentru o ofensivă, cât şi pentru apărare", se arată într-un comunicat militar difuzat luni.

În această dimineaţă, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că forţele sale se află într-o stare de "vigilenţă şi pregătire" în eventualitatea unui atac iminent ca represalii în urma morţii lui Haniyeh la 31 iulie la Teheran şi a asasinării comandantului-şef al Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut, într-un atac de data aceasta asumat de armata israeliană.

În cadrul unei reuniuni a Comisiei pentru afaceri externe şi securitate din Knesset (Parlamentul israelian), Gallant a reiterat luni faptul că în ultimele zile au fost consolidate capacităţile defensive ale ţării, dar şi capacităţile sale ofensive.

Noaptea trecută, ministrul israelian a avut o convorbire telefonică cu omologul său american, Lloyd Austin, la scurt timp după ce Pentagonul a ordonat desfăşurarea unui submarin cu rachete ghidate în Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, armata israeliană a insistat duminică seara că nu şi-a schimbat "instrucţiunile pe frontul intern" în materie de urgenţe pentru populaţia civilă, pentru a dezminţi informaţiile din presa israeliană potrivit cărora Iranul şi-ar putea pune în practică represaliile înainte de ziua de marţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇