Noul lider al Hamas este creierul atacului sângeros din 7 octombrie. SUA vorbesc despre încetarea focului, Israelul vrea să îl omoare cât mai repede

Noul lider al Hamas este creierul atacului sângeros din 7 octombrie. SUA vorbesc despre încetarea focului, Israelul vrea să îl omoare cât mai repede

Yahya Sinwar, numit marţi lider al Hamas, este cel care a pus la cale cel mai sângeros atac asupra evreilor comis într-o singură zi de la Holocaust încoace. El și-a dorit dintotdeauna să lovească puternic Israelul, țară care l-a ţinut închis aproape jumătate din viaţa sa de adult.

După numire, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că acum revine noului lider al Hamas să decidă cu Israelul asupra unei încetări a focului în Fâşia Gaza. Asta în timp ce ministrul de externe israelian declara că Yahya Sinwar trebuie „eliminat rapid”.

ADVERTISING

O amenințare care s-a transformat în cea mai tragică zi din istoria Israelului

În decembrie 2022, Yahya Sinwar declara la un miting în Gaza că gruparea palestiniană Hamas va desfăşura un "potop" de luptători şi rachete împotriva Israelului. Era un discurs adresat susţinătorilor săi, care purta semnele unei hiperbole, pentru a face pe plac mulţimii. Sau cel puţin, aşa părea.

"Vom veni la voi, cu voia lui Dumnezeu, într-un potop zgomotos. Vom veni la voi cu rachete nesfârşite, vom veni la voi cu un potop nelimitat de soldaţi, vom veni la voi cu milioane de oameni de-ai noştri, ca valul care se repetă", a spus el în discursul său, informează News.ro.

ADVERTISING

La momentul discursului, Sinwar şi liderul militar al militanţilor islamişti Mohammed Deif elaboraseră deja planuri secrete pentru atacul din 7 octombrie, cea mai tragică zi din istoria de 75 de ani a Israelului.

La mai puţin de un an de atunci, Israelul a descoperit că nu era o ameninţare deşartă. Luptătorii Hamas au străpuns gardul care delimita Fâşia Gaza la 7 octombrie 2023, organizând un atac în care au ucis, în comunităţile israeliene din apropierea graniţei, 1.200 de persoane, au luat 152 de ostatici şi au distrus reputaţia Israelului de inamic invincibil.

Auzite în retrospectivă, cuvintele lui Sinwar au prefigurat ceea ce avea să urmeze, un atac pe care Hamas l-a numit „potopul de la Al-Aqsa", o referire la moscheea din Ierusalim care este unul dintre cele mai sfinte locuri ale islamului şi care se află într-un loc venerat deopotrivă de evrei - Muntele Templului.

ADVERTISING

Un executant nemilos

Yahya Sinwar, în vârstă de 61 de ani, care înainte de anunţul de marţi era şeful Hamas în Gaza (din 2017), şi-a început cariera ca un executant nemilos care pedepsea şi ucidea colaboratorii cu Israelul, înainte de a ajunge la un rol de lider, după eliberarea sa din închisoare în 2011 şi întoarcerea sa în Gaza. Sinwar a fost tot timpul în fruntea listei de ţinte a Israelului.

Sinwar nu a apărut niciodată în public după atacurile din 7 octombrie, dar a condus operaţiunile militare împreună cu Deif şi cu un alt comandant. De asemenea, el a condus negocierile pentru schimbul de deţinuţi şi ostatici, posibil din buncărele de sub Gaza.

Problema ostaticilor şi a schimburilor de deţinuţi este profund personală pentru Sinwar, care a petrecut 23 de ani după gratii. El a fost unul dintre cei 1.027 de palestinieni eliberaţi din închisorile israeliene în 2011, în cadrul unui schimb pentru eliberarea unui singur soldat israelian, Gilad Shalit, care era deţinut în Gaza.

Blinken speră la încetarea focului, Israelul vrea să îl elimine rapid

După anunțarea noului șef al Hammas, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că revine noului lider al Hamas Yahya Sinwar să decidă cu Israelul asupra unei încetări a focului în Fâşia Gaza.

„Sinwar a fost şi rămâne principalul factor de decizie cu privire la încheierea unei încetări a focului" pe teritoriul palestinian, a declarat Blinken, citat de AFP.

Şeful diplomaţiei americane a cerut pentru prima dată public Iranului şi Israelului să evite o „escaladare" spre un conflict militar în Orientul Mijlociu.

„Nu ar trebui să existe nicio escaladare de către nimeni în acest conflict. Suntem implicaţi într-o intensă diplomaţie cu aliaţi şi parteneri şi transmitem acest mesaj direct Iranului. Am comunicat acest mesaj direct Israelului", a mai declarat secretarul de stat american în cadrul unei conferinţe de presă.

În timpul ăsta, ministrul de externe israelian Israel Katz spunea că Yahya Sinwar trebuie „eliminat rapid".

„Numirea arhi-teroristului Yahya Sinwar la conducerea Hamas, în locul lui Ismail Haniyeh, este un motiv suplimentar de a-l elimina rapid şi de a şterge această organizaţie josnică de pe hartă", a indicat şeful diplomaţiei israeliene pe reţeaua de socializare X, relatează AFP.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇