Hamas are un nou lider, după asasinarea lui Ismail Haniyeh

Hamas are un nou lider, după asasinarea lui Ismail Haniyeh

Mişcarea palestiniană Hamas l-a desemnat marţi pe Yahya Sinwar drept liderul său, în urma asasinării fostului lider Ismail Haniyeh la Teheran, în 31 iulie.

Anunţul a fost făcut marţi seara de mişcarea islamistă palestiniană, transmit AFP, Reuters şi DPA.

Până acum, Yahya Sinwar a fost liderul Hamas din Gaza.

Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie anul trecut de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când 1.197 de persoane au fost ucise, în cea mai mare parte civili.

ADVERTISING

Alte 251 de persoane au fost răpite de Hamas în acea zi şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră amplă, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit autorităţilor din Gaza, acţiunile militare israeliene s-au soldat, până marţi la prânz, cu 39.653 de morţi şi 91.535 de răniţi în rândul palestinienilor.

Liderul Hamas Ismail Haniyeh a fost asasinat miercuri cu un dispozitiv exploziv introdus pe ascuns în casa de oaspeţi din Teheran unde era cazat, potrivit a şapte oficiali din Orientul Mijlociu, inclusiv doi iranieni, şi unui oficial american.

ADVERTISING

Potrivit The New York Times (NYT), bomba fusese ascunsă în urmă cu aproximativ două luni în casa de oaspeţi.

Casa de oaspeţi este administrată şi protejată de Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice şi face parte dintr-un complex mare, cunoscut sub numele de Neshat, într-un cartier de lux din nordul Teheranului.

Haniyeh se afla în capitala Iranului pentru învestirea noului preşedinte al ţării. Bomba a fost detonată de la distanţă, au declarat cei cinci oficiali, după ce s-a confirmat că acesta se afla în camera sa de la casa de oaspeţi. Explozia a ucis şi un bodyguard.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇