Cine i-ar putea urma lui Ismail Haniyeh la conducerea Hamas?

Cine i-ar putea urma lui Ismail Haniyeh la conducerea Hamas?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Hamas a anunţat că instituţiile sale politice se întrunesc în curând pentru a alege un nou lider politic după moartea lui Ismail Haniyeh, ucis miercuri la Teheran într-o lovitură aeriană imputată Israelului, relatează AFP vineri, care prezintă mai multe variante posibile pentru succesiunea la şefia organizaţiei.

Contextul acestei succesiuni care intervine în plin război în Fâşia Gaza riscă să influenţeze mai mult viitorul Hamas decât alegerea persoanei care îi va urma în funcţie lui Ismail Haniyeh, care a ocupat acest post din 2017.

În pofida apariţiei unor profile considerate ca moderate, membrii Hamas rămân ataşaţi unei abordări fără concesii a luptei pentru existenţa unui stat palestinian, remarcă AFP.

ADVERTISING

După asasinarea liderului său, ar fi "iraţional din punct de vedere politic" ca succesorul lui să fie înclinat la flexibilitate faţă de Israel, a declarat Tahani Mustafa, din cadrul International Crisis Group (ICG).

De asemenea, se va ţine cont de "relaţiile cu ţări arabe şi islamice", a declarat pentru AFP o sursă din cadrul mişcării.

Iată câţiva dintre responsabilii palestinieni care ar putea fi aleşi în fruntea Hamas, potrivit AFP.

Khalil al-Haya

Adjunct al şefului biroului politic regional al Hamas în Gaza, Khalil al-Haya este cunoscut pentru relaţia sa apropiată cu Yahya Sinwar, acuzat de Israel că este unul dintre creierele atacului de la 7 octombrie, şi liderul Hamas în Gaza.

ADVERTISING

În 2006, Khalil al-Haya conducea blocul parlamentar al Hamas, abia ieşit victorios din alegerile legislative care au degenerat în confruntări armate cu mişcarea Fatah a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Susţinător devotat al luptei armate, el şi-a pierdut mai mulţi membrii ai familiei în operaţiuni militare israeliene, în special într-una din 2007 care i-a vizat locuinţa din nordul Fâşiei Gaza.

Mousa Abu Marzouk

Înalt responsabil al biroului politic al Hamas, el este considerat ca având o abordare pragmatică a negocierilor, la fel ca Haniyeh.

El s-a exprimat în favoarea unui "armistiţiu de lungă durată" cu Israelul şi este favorabil unei acceptări a frontierelor palestiniene de după războiul israeliano-arab din 1967, ceea ce rămâne uşor controversat în cadrul mişcării, potrivit France Presse.

ADVERTISING

În anii 1990, el locuia în SUA unde a fost arestat, acuzat că adună fonduri pentru aripa armată a Hamas. El a trăit apoi în exil, în special în Iordania, Egipt şi Qatar.

Numele său a fost vehiculat de mai multe ori pentru a-i succeda unui sau altuia dintre liderii Hamas, fără succes.

Zaher Jabareen

Trezorier al Hamas, el se ocupă de multă vreme de finanţele mişcării islamiste. Zaher Jabareen era apropiat de Haniyeh şi uneori a fost descris chiar ca mâna sa dreaptă.

Încarcerat în închisori israeliene, el a fost eliberat în 2011 într-un cadrul unui schimb de deţinuţi palestinieni contra eliberării lui Gilad Shalit, soldat israelian ţinut ostatic timp de cinci ani.

Apropiat de Turcia, unde a trăit, Jabareen a recrutat persoane pentru activităţi de spălare de bani la scară mare, dintre care două au fost arestate în Israel în 2018.

De asemenea, el a participat la operaţiuni criminale ale aripii armate a Hamas, scrie AFP.

Khaled Meshaal

Predecesor al lui Haniyeh, el trăieşte în exil din 1967, în Iordania, Qatar, Siria şi alte ţări.

El a fost propulsat în fruntea mişcării după eliminarea de către Israel a fondatorului Hamas, Ahmed Yassin, apoi a succesorului său în teritoriile palestiniene, Abdel Aziz Al-Rantisi.

Meshaal însuşi a supravieţuit unei tentative de asasinat în 1997, la Amman, a unor agenţi ai Mossad, serviciul israelian de informaţii externe.

Când trăia în Siria, el a criticat regimul sirian pentru reprimarea violentă a manifestaţiilor antiguvernamentale, ceea ce a provocat fricţiuni cu Iranul, un aliat strategic al Siriei şi un susţinător major al Hamas.

Yahya Sinwar

Ales în februarie 2017 în fruntea Hamas în Fâşia Gaza, Yahya Sinwar se află printre susţinătorii unei linii dure.

În vârstă de 61 de ani, Sinwar a petrecut 23 de ani în închisori israeliene înainte de a fi eliberat în 2011, în cadrul unui schimb de deţinuţi.

Născut la Khan Younis, oraş din sudul Fâşiei Gaza, el s-a alăturat Hamas la momentul creării sale în 1987, anul primei intifada, o revoltă generală a populaţiei palestiniene.

El a înfiinţat apoi Majd, serviciul de securitate internă al Hamas.

Fost comandat de elită în cadrul brigăzilor al-Qassam şi presupus creier al atacului de la 7 octombrie, el este căutat de Israel şi plasat pe lista americană a "teroriştilor internaţionali".

Yahya Sinwar îşi efectuează deplasările în cel mare secret. El nu a mai apărut în public după 7 octombrie anul trecut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇