Moment critic în Orientul Mijlociu - Bază SUA vizată de rachete. Hezbollah a lansat drone asupra Israelului

<span style="color:#990000;">Moment critic în Orientul Mijlociu</span> - Bază SUA vizată de rachete. Hezbollah a lansat drone asupra Israelului

Este un moment critic în Orientul Mijlociu, după ce Iranul a anunțat, luni seara, că a decis să atace Israelul.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian a declarat că Teheranul, deşi nu doreşte o escaladare în regiune, nu va face compromisuri şi va pedepsi asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, pe care Israelul nu a revendicat-o, dar nici nu a negat-o.

De asemenea, gruparea şiită libaneză Hezbollah, aliată a Iranului, a lansat, marţi, o serie de atacuri cu drone și rachete spre obiective militare din nordul Israelului. Este răzbunarea teroriştilor după ce comandantul lor, Fuad Shukr, a fost ucis, săptămâna trecută, într-un bombardament într-o suburbie a capitalei libaneze Beirut, atac recunoscut de Israel.

Şi rebelii houthi din Yemen au promis represalii în urma asasinării lui Haniyeh şi bombardamentului israelian din urmă cu două săptămâni asupra portului yemenit Hodeida.

În acest moment nu există informații despre când și cum ar putea avea loc atacul anunțat de Iran, dar se știe că represaliile sunt iminente și se fac eforturi diplomatice deosebite pentru a preveni acest atac și escaladarea situației și așa extrem de tensionate în regiune.

ADVERTISING

Iată cele mai importante informații și evenimente din conflictul din Orientul Mijlociu:

  • 20:05 - ”Iranul şi Hezbollah trebuie să riposteze contra Israelului, indiferent de consecinţe”

Liderul grupării şiite libaneze pro-iraniene Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat marţi că această grupare şi Iranul sunt "obligate să riposteze" contra Israelului, "indiferent care ar fi consecinţele", în urma asasinării liderului politic al grupării palestiniene Hamas şi a responsabilului militar al Hezbollah.

Într-un discurs transmis în direct, Hassan Nasrallah a promis că Hezbollah va riposta "singur sau în cadrul unui răspuns unificat al întregii axe" a rezistenţei contra Israelului, axă condusă de Iran şi care regrupează grupările aliate acestuia în regiune.

"Riposta noastră va veni, ea va fi puternică şi eficace", a asigurat liderul grupării Hezbollah. "Singuri sau cu axa (rezistenţei), (…) noi vom putea răspunde toţi împreună, asta depinde de interesul axei", a continuat Nasrallah, evitând să precizeze dacă Iranul şi grupările sale aliate în această axă vor ataca Israelul în acelaşi timp.

  • 14:35 - Hezbollah a lansat atacuri cu drone asupra Israelului
ADVERTISING

Grupul armat libanez Hezbollah a lansat, marţi, o serie de atacuri cu drone și rachete spre două obiective militare de lângă Acre, în nordul Israelului. Armata israeliană a spus că au fost identificate drone care veneau din Liban și că una a fost interceptată. Se pare că mai mulți civili au fost răniți în sudul orașului de coastă Nahariya, potrivit Reuters. Totodată, armata israeliană a transmis că sirenele au sunat în jurul orașului Acre, dar alarma s-a dovedit a fi falsă. În replică, forțele aeriene au lovit două obiective Hezbollah din sudul Libanului.

  • 08:02 - SUA, eforturi pentru a preveni confruntarea militară

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken le-a cerut tuturor părţilor implicate în conflictele din Orientul Mijlociu să "rupă acest ciclu" de violenţe, în special prin încheierea unui armistiţiu în Fâşia Gaza între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas. Secretarul de Stat a dat asigurări că SUA fac totul pentru a preveni un risc de confruntare militară între Iran şi Israel de la asasinarea liderului mişcării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh. "Escaladarea nu este în interesul nimănui. Acest lucru nu poate duce decât la mai multe conflicte, violenţe şi insecuritate. Prin urmare, este esenţial să întrerupem acest ciclu ajungând la un armistiţiu în Gaza", a declarat Blinken presei, la Departamentul de Stat.

ADVERTISING
  • 07:10 - Reuters: Nu este clar când sau cum va ataca Iranul Israelul, i-au spus lui Biden consilierii

Preşedintele american Joe Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris au fost informaţi de echipa lor de securitate naţională că nu este încă clar când Iranul şi Hezbollah vor lansa un atac, posibil simultan, împotriva Israelului, potrivit unui oficial american citat de Reuters. Informaţiile indică faptul că represalii din partea Iranului şi a Hezbollah în legătură cu uciderea şefului Hamas, Ismail Haniyeh, şi a liderului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, sunt iminente, deşi Iranul încă nu a făcut o mişcare vizibilă în acest sens. De asemenea, Biden şi Harris au fost informaţi că există puţine indicii disponibile cu privire la "specificul unui astfel de atac", potrivit oficialului american.

  • 06:45 - Biden şi Harris, informaţi în Situation Room despre ameninţarea iraniană

Preşedintele american Joe Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris au discutat despre tensiunile actuale din Orientul Mijlociu cu echipa lor de securitate naţională în timpul unei şedinţe de informare în Situation Room. Cei doi au fost informați despre ameninţările reprezentate de Iran şi aliaţii săi, care ameninţă Israelul şi militarii americani din regiune, dar și despre eforturile militare ale SUA de a sprijini apărarea Israelului, în cazul în care acesta ar fi atacat din nou. S-au discutat și eforturile de dezescaladare a tensiunilor, în special prin intermediul acordului de încetare a focului şi eliberare a ostaticilor care se află în prezent pe masa discuţiilor între Israel şi Hamas, precizează Casa Albă.

  • 06:21 - Atac la o bază americană din Irak, SUA promit că vor răspunde

Cel puțin 5 membri ai personalului american au fost răniți luni, după un atac împotriva bazei militare Ain al-Asad din Irak, au declarat pentru Reuters trei oficiali americani. Două rachete Katiuşa au fost trase asupra bazei din vestul Irakului, au declarat surse de securitate, adăugând că rachetele au căzut în interiorul bazei. Nu a existat nicio revendicare a responsabilităţii, dar miliţiile irakiene susţinute de Iran au efectuat mai multe astfel de atacuri împotriva militarilor americani la al-Asad şi în alte locuri în ultimele câteva luni. SUA vor răspunde atacului cu rachete asupra unei baze irakiene care adăposteşte personal militar american "într-un mod şi într-un loc la alegerea noastră", a afirmat Casa Albă.

  • 5 august - Blinken, discuție cu prim-ministrul Qatarului și ministrul de Externe al Egiptului

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a discutat, luni, cu prim-ministrul Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, şi cu ministrul egiptean de Externe, Badr Abdelatty. Blinken a pledat pentru ca părțile din conflict să "rupă acest ciclu" al violenţei şi să convină asupra unei încetări a focului în conflictul din Gaza, în ciuda uciderii lui Haniyeh, care a fost o figură-cheie în negocierile dintre Israel şi Hamas. "În realitate, toate părţile trebuie să găsească modalităţi de a ajunge la un acord, nu să caute motive pentru a amâna sau pentru a spune nu", a declarat Blinken. "Este urgent ca toate părţile să facă alegerile corecte în orele şi zilele următoare", a subliniat şeful diplomaţiei americane.

  • 5 august - Iranul informează Israelul, prin intermediul Ungariei, că a decis să atace

Iranul a decis să atace Israelul, a declarat ministrul israelian de Externe, Israel Katz, în contextul unui efort diplomatic intens pentru a evita orice altă acţiune militară care ar putea declanşa un război direct. Mesajul Iranului a fost transmis Israelului prin intermediul ministrului de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, care l-a sunat direct pe Katz pentru a-i spune că a primit această informaţie de la ministrul de Externe iranian în exerciţiu Ali Bagheri. Detalii AICI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇