Peste 100 de persoane au fost ucise şi alte zeci rănite, în urma unui atac aerian israelian asupra unei şcoli din oraşul Gaza. În plus, Israelul afirmă că a ucis un oficial Hamas în Sidon, în sudul Libanului.
Sunt cele mai recente evoluţii în zona fierbinte a Orientului Mijlociu, unde Iranul se pregăteşte de o săptămână să atace.
Armata israeliană spune că şcoala pe care a bombardat-o adăpostea un centru de comandă al grupării Hamas şi că a încercat să limiteze riscul provocării de victime civile, relatează sâmbătă agenţiile DPA şi EFE.
Alta este versiunea Hamas.
"Armata de ocupaţie i-a bombardat direct pe cei strămutaţi în timp ce aceştia erau la rugăciunea de dimineaţă" la şcoala Al Tabain, situată în cartierul Al Daraj, a transmis într-un comunicat biroul de presă al grupării islamiste palestiniene Hamas, care acuză "de genocid şi epurare etnică" Israelul şi Statele Unite, principalul partener şi furnizor de arme al statului evreu.
"Având în vedere oroarea masacrului şi numărul mare de morţi, echipele medicale (…) nu au reuşit încă să recupereze toate cadavrele", adăugă comunicatul.
Pe reţelele de socializare circulă imagini cu corpuri strivite sub dărâmături, în urma bombardării şcolii. Numeroşi civili apar adunând cadavre, folosind pături în loc de tărgi.
Armata israeliană a recunoscut atacul, dar a menţionat că aceasta a fost o operaţiune dirijată precis de serviciile sale de informaţii împotriva "teroriştilor Hamas care operează într-un centru de comandă şi control disimulat în şcoala Al Tabain".
"Centrul de comandă a servit drept ascunzătoare pentru teroriştii şi comandanţii Hamas, de unde au fost planificate şi executate mai multe atacuri împotriva trupelor israeliene", a indicat o declaraţie militară, care susţine că armata israeliană a luat "numeroase măsuri pentru a atenua riscul de a provoca victime în rândul civililor, inclusiv prin utilizarea de muniţii cu precizie, supraveghere aeriană şi culegere de informaţii".
Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas, a prezentat un bilanţ de 39.699 morţi şi 91.722 răniţi în ultima actualizare de joi a numărului victimelor războiului din Fâşia Gaza.
Acestora li se adaugă circa 10.000 de dispăruţi sub dărâmături, cel mai probabil de asemenea decedaţi, şi 1,9 milioane de persoane strămutate care supravieţuiesc cu greu într-o criză umanitară fără precedent din cauza distrugerilor extinse, inclusiv a spitalelor, din cauza focarelor de epidemii, a ameninţării foametei şi a lipsei de apă potabilă, alimente şi medicamente.
Comandant Hamas, ucis în Liban
Pe de ală parte, armata israeliană a efectuat şi un atac aerian în regiunea Sidon din Liban și l-a eliminat pe comandantul Hamas din Liban, Samer Mahmoud al-Hajj, relatează Times of Israel.
Potrivit unei declarații a armatei și a Shin Bet, al-Hajj a fost responsabil pentru „avansarea atacurilor teroriste și a lansărilor de proiectile din Liban către teritoriul israelian”.
Al-Hajj a fost comandantul forțelor militare ale Hamas în tabăra de refugiați palestinieni Ein al-Hilweh de lângă Sidon și responsabil pentru „recrutarea și antrenarea teroriștilor pentru a ataca statul Israel”, se mai spune în declarația IDF.
Agenția Națională de Știri oficială din Liban a transmis că al-Hajj călătorea într-un SUV când acesta a fost lovit de două rachete.
Moment critic
Este un moment critic în Orientul Mijlociu, după ce Iranul a anunțat că a decis să atace Israelul.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian a declarat că Teheranul, deşi nu doreşte o escaladare în regiune, nu va face compromisuri şi va pedepsi asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, pe care Israelul nu a revendicat-o, dar nici nu a negat-o.
De asemenea, gruparea şiită libaneză Hezbollah, aliată a Iranului, a lansat, marţi, o serie de atacuri cu drone și rachete spre obiective militare din nordul Israelului. Este răzbunarea teroriştilor după ce comandantul lor, Fuad Shukr, a fost ucis, săptămâna trecută, într-un bombardament într-o suburbie a capitalei libaneze Beirut, atac recunoscut de Israel.
Şi rebelii houthi din Yemen au promis represalii în urma asasinării lui Haniyeh şi bombardamentului israelian din urmă cu două săptămâni asupra portului yemenit Hodeida.