Iranul condamnă SUA la plata a 50 de miliarde de dolari pentru asasinarea generalului Soleimani

Iranul condamnă SUA la plata a 50 de miliarde de dolari pentru asasinarea generalului Soleimani

Un tribunal iranian a condamnat guvernul american să plătească aproape 50 de miliarde de dolari despăgubiri pentru asasinarea generalului Qassem Soleimani, a anunţat miercuri justiţia din Iran.

Această condamnare intervine la aproape patru ani după decesul, pe 4 ianuarie 2020, a comandantului Forţei Al-Qods însărcinată cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, ucis într-un atac cu dronă american la Bagdad, informează AFP.

Preşedintele de la acea vreme, Donald Trump, a declarat că a ordonat lovitura ca răspuns la atacuri împotriva intereselor americane în Irak. Ca ripostă, Iranul a lansat rachete asupra unor baze unde sunt soldaţi americani în Irak.

„În urma plângerii depuse de către 3.318 compatrioţi din toată ţara (…), un tribunal din Teheran a condamnat guvernul american la plata a 49 de miliarde şi 770 de milioane de dolari în total, cu titlu de despăgubiri morale şi materiale”, a anunţat agenţia de presă a Autorităţii judiciare, Mizan Online.

Tribunalul a declarat vinovate 42 de persoane şi entităţi, printre care Donald Trump şi responsabili ai administraţiei sale.

Această condamnare intervine în timp de Teheranul acuză Washingtonul că este „complicele” Israelului în războiul dus în Fâşia Gaza împotriva mişcării palestiniene islamiste Hamas. SUA acuză la rândul lor Teheranul, care sprijină Hamas, că se află în spatele unor atacuri întreprinse de grupări pro-Iran împotriva trupelor americane din Irak sau Siria.

Qassem Soleimani, care era arhitectul operaţiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu, rămâne o figură venerată de susţinătorii Republicii Islamice.

Iranul şi SUA au rupt relaţiile lor diplomatice în 1980, la un an după căderea şahului. În octombrie, un tribunal iranian a condamnat guvernul american la plata a 420 de milioane de dolari compensaţii pentru victimele unei operaţiuni militare lansate în 1980 în încercarea de a elibera diplomaţii luaţi ostatici ai ambasadei SUA de la Teheran.

În 2016, Curtea Supremă a SUA a ordonat îngheţarea activelor iraniene din SUA, pentru a despăgubi victimele atacurilor imputate Iranului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇