Înregistrare în care Trump recunoaște că a păstrat planuri ale Pentagonului de atac împotriva Iranului (Audio)

Înregistrare în care Trump recunoaște că a păstrat planuri ale Pentagonului de atac împotriva Iranului (Audio)

Fostul preşedinte american Donald Trump, inculpat pentru gestionarea presupus neglijentă de secrete de stat după plecarea de la Casa Albă, vorbeşte, într-o înregistrare publicată de CNN, despre planuri clasificate de atacare a Iranului pe care le-ar fi păstrat la el.

Potrivit canalului american, este vorba despre „o conversaţie din iulie 2021, la scurt timp după plecarea sa de la putere, în care fostul preşedinte Donald Trump recunoaşte că a păstrat un document confidenţial al Pentagonului referitor la un atac potenţial împotriva Iranului”.

ADVERTISING

„Acestea sunt documentele“, este auzit Trump în înregistrare, vorbindu-le unor consilieri despre planuri de atac ale Pentagonului şi referindu-se la un document pe care îl numeşte „foarte confidenţial”.

„A fost făcut de armată şi mi-a fost dat“, explică el. „Vedeţi, ca preşedinte aş fi putut să-l declasific. Acum nu mai pot, ştiţi, dar rămâne un secret”, adaugă el.

„Acum avem o problemă“, spune un consilier. „Ce interesant“, replică Trump.

Se pare că este vorba despre aceeaşi înregistrare audio citată de procurorii federali în actul de inculpare a fostului preşedinte.

ADVERTISING

După ce a pledat nevinovat, Trump, preşedinte între 2017 şi 2021, a fost inculpat la mijlocul lunii iunie de un tribunal federal din Miami, împotriva sa fiind reţinute 37 de acuzaţii.

Trump a vorbit atunci despre un „abuz de putere odios” şi a negat că ar fi păstrat documente clasificate.

El este acuzat că a pus în pericol securitatea Statelor Unite păstrând documente confidenţiale, printre care planuri militare sau informaţii despre arme nucleare, în toalete sau debarale la reşedinţa sa de lux din Mar-a-Lago, în Florida.

ADVERTISING

Aceasta deschide calea pentru un proces istoric şi potenţial foarte dăunător campaniei sale pentru alegerile prezidenţiale din 2024.

Lui Trump i se mai reproşează că a refuzat să restituie documentele respective în pofida somaţiilor primite, ceea ce i-a adus inculparea pentru „reţinere ilegală de informaţii privind securitatea naţională”, „obstrucţionare a justiţiei” şi „mărturie falsă”.

Donald Trump fusese deja inculpat în aprilie în statul New York pentru mai multe fraude contabile în legătură cu o plată efectuată înaintea scrutinului din 2016 pentru a cumpăra tăcerea unui actriţe de filme porno, care susţine că i-a fost amantă.

Fostul preşedinte nu este, de altfel, la capătul problemelor judiciare. O procuroare din statul Georgia urmează să anunţe până în septembrie rezultatul anchetei sale privind presiunile pe care Trump le-ar fi exercitat pentru a încerca să schimbe rezultatul alegerilor din 2020. Un procuror special anchetează în paralel rolul lui Trump în asaltul asupra Capitoliului de la 6 ianuarie 2021.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇