Procesul lui Trump: 37 de capete de acuzare, un consilier a fost inculpat, doi avocați l-au părăsit. Secrete nucleare și planuri de atac, ținute în baie

Procesul lui Trump: 37 de capete de acuzare, un consilier a fost inculpat, doi avocați l-au părăsit. Secrete nucleare și planuri de atac, ținute în baie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fostul preşedinte american Donald Trump se confruntă cu 37 de capete de acuzare penale, potrivit documentelor pe care tribunalul federal le-a făcut publice vineri. Veștile proaste nu se opresc aici, tot vineri, au renunțat la caz doi avocaţi care îl apărau, iar un fost consilier apropiat a fost şi el inculpat. Joi, fostul preşedinte american a fost pus sub acuzare.

37 de capete de acuzare

Donald Trump se confruntă cu 37 de capete de acuzare penale, inclusiv acuzaţii de păstrare neautorizată a unor documente clasificate şi conspiraţie pentru obstrucţionarea justiţiei după ce a părăsit Casa Albă în 2021, potrivit documentelor pe care tribunalul federal le-a făcut publice vineri, informează Reuters. 31 dintre cele 37 de capete de acuzare se referă la reţinerea intenţionată de informaţii privind apărarea naţională, în conformitate cu Legea spionajului.

Actul de acuzare arată că fostul şef al Casei Albe păstra acasă, printre altele, secrete nucleare, un "plan de atac" al Pentagonului, detalii despre o operaţiune secretă, multe dintre aceste dosare fiind depozitate în baia şi în duşul de la proprietatea sa din Florida, precum şi în diverse alte locaţii, care includ o sală de bal, o magazie, un birou şi un dormitor, relatează BBC şi Associated Press.

ADVERTISING

Cel de-al treilea punct din rechizitoriu îl acuză pe Trump că a stocat "informaţii privind capacităţile de apărare şi armament atât ale Statelor Unite, cât şi ale unor ţări străine". Documentele includeau, de asemenea, "programe nucleare ale Statelor Unite, vulnerabilităţi potenţiale ale SUA şi ale aliaţilor săi în faţa unui atac militar" şi "planuri pentru posibile represalii" ca răspuns la un atac străin.

Actul de acuzare făcut public vineri conţine inclusiv fotografii ale diferitelor încăperi unde sunt îngrămădite cutii pline cu documente. De asemenea, actul de acuzare desecretizat vineri descrie şi două circumstanţe în care Trump ar fi făcut dezvăluiri şi ar fi arătat documente altor persoane.

Într-una dintre aceste ocazii, în cadrul unei întâlniri cu un scriitor la clubul său de golf Trump National Golf Club din Bedminster, New Jersey, Trump a descris planul imaginat de oficialii federali în cazul unui atac împotriva sa şi ar fi recunoscut că ştie că informaţiile "sunt încă secrete". Niciuna dintre persoanele prezente nu deţinea autorizaţie de securitate, precizează rechizitoriul.

Într-o întâlnire ulterioară cu un reprezentant al comitetului său de acţiune politică, Trump a afişat "o hartă clasificată legată de o operaţiune militară", recunoscând că "nu ar trebui să i-o arate reprezentantului şi că acesta nu ar trebui să se apropie prea mult", au mai declarat procurorii.

ADVERTISING

Cheia acuzaţiilor aduse lui Trump este sugestia că stocarea de către acesta a unor documente strict secrete ar fi putut pune în pericol securitatea naţională a Statelor Unite, subliniază BBC.

Consilier personal pus sub acuzare

Walt Nauta, consilier personal al lui Donald Trump, a fost pus sub acuzare, joi, alături de fostul preşedinte republican. Anunţul a fost făcut vineri chiar de Donald Trump, pe reţeaua sa socială.

Nauta, fost valet militar, a lucrat pentru Trump la Casa Albă, apoi l-a însoţit pe fostul preşedinte pentru a lucra pentru el la reşedinţa sa din Florida.

Nauta "a servit cu mândrie alături de mine la Casa Albă, s-a retras ca şef principal şi apoi a trecut în privat ca asistent personal", a scris Trump pe Truth Social.

Nauta ar fi ajutat la mutarea unor cutii de carton la proprietatea lui Trump de la Mar-a-Lago, care conţineau documente şi alte amintiri din perioada în care Trump era preşedinte. Nauta le-a spus iniţial anchetatorilor că nu ştia dacă Trump a păstrat documente clasificate, potrivit relatărilor din presă, dar ulterior a declarat că a mutat unele dintre cutii. Departamentul de Justiţie a cerut înregistrări ale camerelor de supraveghere de la Mar-a-Lago, care au confirmat faptul că au fost mutate cutii, ceea ce a ridicat suspiciuni privind o posibilă obstrucţionare a justiţiei.

ADVERTISING

Nu se ştie care sunt acuzaţiile aduse lui Nauta, dar acestea au fost formulate de procurorul special Jack Smith, care a fost numit pentru a superviza atât ancheta în legătură cu păstrarea de către Trump a unor documente clasificate, cât şi ancheta separată în legătură cu eforturile fostului preşedinte de a anula înfrângerea sa în alegerile prezidenţiale din 2020.

Părăsit de doi dintre avocați

Tot vineri, avocaţii săi John Rowley şi Jim Trusty au renunţat la caz din motive care nu au fost imediat clare.

"În această dimineaţă ne-am prezentat demisiile în calitate de consilieri juridici ai preşedintelui Trump", au declarat cei doi avocaţi într-un comunicat. "A fost o onoare să ne petrecem ultimul an apărându-l şi ştim că i se va face dreptate", au adăugat ei.

Ulterior, Trump a anunțat pe reţeaua sa socială că va fi reprezentat în acest caz de avocatul Todd Blanche, care îl reprezintă într-un caz penal separat în Manhattan.

Interesant este că Trump s-a apărat şi a spus că a păstrat documentele pentru că le declasificase în timp ce era preşedinte, dar avocaţii săi au refuzat să includă acest argument în documentele depuse în instanţă.

Ce urmează și cine îl judecă pe Trump

Donald Trump urmează să se prezinte marţi la tribunalul din Florida, cu o zi înainte de a împlini 77 de ani.

Cazul nu-l împiedică pe Trump să-şi continue campania electorală sau să preia funcţia în cazul în care ar câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024. Experţii juridici spun că nu ar exista niciun temei pentru a bloca depunerea jurământului său chiar dacă ar fi condamnat şi trimis la închisoare.

"SUNT UN OM NEVINOVAT!" a scris Trump cu majuscule pe platforma sa socială Truth Social, joi, după ce a anunţat că a fost pus sub acuzare.

Potrivit CNN, acuzaţiile includ conspiraţie, declaraţii false, obstrucţionarea justiţiei şi păstrarea ilegală a unor documente clasificate în conformitate cu Legea spionajului.

CNN a relatat vineri că Trump ar fi declarat, după ce a părăsit funcţia, că a păstrat informaţii militare pe care nu le-a declasificat. Aceste comentarii, captate pe suport audio, ar putea fi o probă cheie în acest caz.

Judecătoarea districtuală Aileen Cannon a fost desemnată iniţial să se ocupe de caz. Ea ar putea prezida şi procesul, potrivit unei surse citate de Reuters. 

Cannon, numită de Trump în 2019, a ţinut prima pagină a ziarelor anul trecut, când a decis în favoarea fostului preşedinte american într-o etapă crucială a cazului, decizie infirmată ulterior în apel.

Cannon ar urma să stabilească, printre altele, când va avea loc un proces şi care va fi sentinţa lui Trump, dacă va fi găsit vinovat.

Acesta este al doilea caz penal pentru Trump, care urmează să fie judecat în martie anul viitor la New York într-un caz separat, la nivel de stat, în legătură cu înregistrarea neconformă în evidenţele contabile a unei plăţi pentru ca o vedetă porno să nu facă dezvăluiri în timpul campaniei electorale.

Dacă va câştiga din nou preşedinţia, Trump, în calitate de şef al guvernului federal, ar fi în măsură să scape de cazul federal, dar nu şi de cel statal din New York.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇