Iranul a început să producă uraniu metalic, încălcând acordul din 2015. Poate fi utilizat la fabricarea armelor nucleare

Iranul a început să producă uraniu metalic, încălcând acordul din 2015. Poate fi utilizat la fabricarea armelor nucleare

Iranul a început să producă uraniu metalic, a confirmat miercuri ONU, în ciuda faptului că puterile occidentale au avertizat că încalcă acordul nuclear din 2015, deoarece poate fi folosit pentru fabricarea armelor nucleare.

Iranul a început încălcarea acordului încă din 2019, ca răspuns la retragerea SUA din acord și la sancțiunile impuse Teheranului de Washington, scrie Reuters.

Prin acțiunile sale din ultimele luni, Iranul complică eforturile de a readuce SUA în acordul nuclear sub președinția lui Joe Biden.

ADVERTISING

Iranul a declarat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică în decembrie că intenționează să producă combustibil uraniu metalic pentru un reactor de cercetare.

„Directorul general Rafael Mariano Grossi a informat astăzi statele membre ale AIEA cu privire la activitățile de cercetare și dezvoltare ale Iranului privind producția de uraniu metalic, ca parte a obiectivului declarat de a produce combustibil pentru reactorul de cercetare de la Teheran”, a precizat AIEA într-un comunicat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Franța, Marea Britanie și Germania s-au declarat luna trecută „profund îngrijorate” pentru că producția Iranului de uraniu metalic are implicații grave.

Acordul semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) include o interdicţie de 15 ani în ce priveşte producţia sau achiziţia de plutoniu sau uraniu metalic ori a aliajelor acestora.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

I.O.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇