ÎPS Teodosie spune că apără cu viața biserica ilegală de pe trotuar: Toţi cei care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice

ÎPS Teodosie spune că apără cu viața biserica ilegală de pe trotuar: Toţi cei care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice

Zeci de preoți și credincioși au participat vineri la Sf. Liturghie susținută de ÎPS Teodosie la biserica „Izvorul Tămăduirii” din Constanța, pentru care instanța a decis demolarea.

Biserică a fost ridicată fără avizele necesare și e cunoscută ca „Biserica de pe trotuar” pentru că e construită chiar pe unde ar trebui să poată circula pietonii.

Ar putea fi ultima slujbă oficiată aici, pentru că în weekend expiră prelungirea acordată de Primărie pentru punerea în executare a hotărârii judecătorești cu privire la demolarea bisericii.

Preoții au fost anunțați joi printr-un mesaj pentru a veni în număr cât mai mare la slujbă, scrie Ziua de Constanța.

ADVERTISING

Toţi cei care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice

ÎPS Teodosie le-a spus credincioșilor că toţi cei care au dărâmat biserici au murit "în chinuri groaznice" și a precizat că va programa creştini şi preoţi să rămână în biserică zi și noapte.

"Ce e biserica? E locaşul lui Dumnezeu. Nu te temi de cuvântul lui Dumnezeu, care zice: de va strica cineva lucrul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe acel şi s-a dovedit că aşa este. Toţi care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice.

Nu se va dărâma, aici vom sta. Voi programa creştini şi preoţi să rămână în biserică zi şi noapte şi nu se va dărâma peste ei. Nici Poliţia nu poate să strice lucrul lui Dumnezeu”, a afirmat IPS Teodosie.

ADVERTISING

Arhiepiscopul Tomisului a mai declarat că mai degrabă moare el decât această biserică.

"Cum să mutăm un loc sfinţit de 20 de ani şi cum să lăsăm pe Dumnezeu batjocorit? Nu voi accepta, mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta”, a subliniat Arhiepiscopul Tomisului.

La slujbă a participat și un grup de persoane îmbrăcate în costum popular și care au adus mai multe steaguri ale României. Au avut și o pancartă pe care scria: „Stop terorizării populației“.

Zeci de preoți participă la Sf. Liturghie susținută de ÎPS Teodosie la biserica din zona Macul Roșu

Reacția Patriarhiei: Demolarea unei biserici, act tulburător şi neavenit

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, consideră că demolarea unei biserici este "un act tulburător şi neavenit", iar soluţia mutării sau translatării, în măsura posibilului, este "aprioric mai bună decât punerea la pământ" a acesteia.

ADVERTISING

Insă, spune Bănesci, orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalţă şi amenajează decât într-un spaţiu riguros adecvat, adică potrivit şi demn de o asemenea nobilă alegere.

”Există raţiuni practice, canonice, arhitectonice, estetice şi liturgice foarte limpezi care stau la baza construirii unei biserici. Primele dintre acestea sunt legalitatea şi necesitatea obiectivă a construirii ei. Ca orice edificiu ridicat în spaţiu privat sau public, construirea unei biserici presupune toate aprobările necesare din partea autorităţilor locale abilitate", a precizat Bănescu.

Biserica ar trebui demolată în weekend

În luna decembrie a anului trecut, instanţa a decis demolarea bisericii „Izvorul Tămăduirii”, din zona Macul Roșu, care a fost ridicată fără autorizaţie pe un trotuar.

Primăria Constanţa trebuia să demoleze construcţia în termen de 90 de zile de la decizia instanței. Astfel, termenul iniţial pentru demolare era 14 martie 2021.

Arhiepiscopia Tomisului a anunţat atunci că se află în dialog cu Primăria pentru găsirea unei soluţii, menţionând că nici municipalitatea „nu doreşte să-şi lege numele de o asemenea demolare".

Ulterior, Arhiepiscopia Tomisului a solicitat și primit de la Primăria Constanța o amânare pentru punerea în aplicare a sentinței privind demolarea bisericii.

Dar prelungirea acordată de municipalitatea pentru punerea în executare a hotărârii judecătorești expiră la finalul acestei săptămâni. Iar cum altă solicitare pentru prelungirea termenului nu a fost depusă, oficial, biserica ar urma să fie demolată în weekend.

Miercuri, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, i-a transmis o scrisoare deschisă primarului municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, cerându-i să împiedice demolarea bisericii.

ÎPS Teodosie afirmă că „a ne ordona să demolăm cu propriile mâini o biserică este mai grav decât dacă vi s-ar cere să capitulaţi fără luptă”, considerând că somaţia de demolare este injustă şi imorală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇