Iohannis convoacă CSAT pentru a decide dacă trimitem Patriot în Ucraina. Ordinea de zi

Iohannis convoacă CSAT pentru a decide dacă trimitem Patriot în Ucraina. Ordinea de zi

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca joia viitoare o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi probabil va fi discutat şi subiectul privind o decizie a României dacă să acorde sau nu un sistem militar Patriot către Ucraina.

„Problema este de actualitate cu siguranţă şi eu voi convoca o şedinţă a CSAT săptămâna viitoare, joi, unde probabil se va discuta această chestiune”, a spus preşedintele Iohannis, întrebat despre subiect, marţi, la Riga, după Summit-ul B9.

Ulterior, Administrația Prezidențială a publicat ordinea de zi a ședinței CSAT, care va avea loc, joi, 20 iunie 2024, începând cu ora 13.00, la Palatul Cotroceni.

ADVERTISING

Printre subiectele cuprinse pe ordinea de zi se numără:

  • obiectivele României pentru summit-ul NATO din 2024,
  • forțele și mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2025
  • stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse. Implicații pentru România.
  • Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forțele Armate ale Ucrainei
  • avizarea unor solicitări pentru obținerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G.

Pe 22 mai, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, chestionat cum vede ca România să cedeze o baterie Patriot, că nu acceptă nu „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană”.

ADVERTISING

Şeful statului a mai spus că. „în măsura în care se cedează ceva, trebuie România să primească altceva”, „altfel, nu se va face nimic”.

El a adăugat că nu are un orizont de timp când va convoca CSAT pentru a fi luată o decizie referitor la subiect, „fiindcă aceste discuţii sunt purtate de cei din Ministerul Apărării şi durează un timp”.

Pe 29 mai, premierul Marcel Ciolacu a afirmat, în legătură cu propunerea ca România să ofere Ucrainei un sistem Patriot că, dacă un astfel de sistem acoperă parte din Ucraina, nu înseamnă că nu mai acoperă şi ţara noastră.

ADVERTISING

El a precizat că este ferm convins că decizia care va fi luată nu va slăbi siguranţa României.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇