Iohannis anunță că România nu va trimite combatanți în Ucraina. Despre sistemul Patriot: Nu accept să rămânem fără apărare antirachetă

Iohannis anunță că România nu va trimite combatanți în Ucraina. Despre sistemul Patriot: Nu accept să rămânem fără apărare antirachetă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că România nu va trimite combatanţi în Ucraina.

”România nu va trimite combatanţi în Ucraina, este simplă discuţia şi cred că cu asta s-a şi terminat”, a spus Iohannis.

Despre cheltuielile pentru înzestrarea armatei, preşedintele a afirmat că lucrurile s-au complicat din două motive: pentru că toată lumea vrea să cumpere armament în ziua de astăzi şi nu mai este atât de uşor să faci o achiziţie şi inflaţia care a stricat un pic socoteală.

”În bună măsură deja s-a corectat această cheltuială fiindcă la Apărare s-au cheltuit foarte mulţi bani chiar la începutul acestui an, pentru chestiuni planificate a fi achiziţionate în anul trecut. Din păcate, nu avem bugetare multianuală, chit că se discută de decenii de aşa ceva şi poate odată o să avem, fiindcă nu poţi să planifici achiziţii militare cu bugete anuale, decât cu mare dificultate.

ADVERTISING

Nu produce nimeni armamente sofisticate de pe o zi pe alta şi nu le are nimeni pe stoc, ele trebuie comandate, produse, livrate, plătite, chestiune care de multe ori se derulează pe mai mulţi ani”, a completat şeful statului, potrivit News.ro.

Despre afirmaţia şefului Statului Major al Armatei, care spunea că trebuie accelerat acest proces de înzestrare, preşedintele a ţinut să precizeze că ”România face foarte bine ceea ce face în zona înzestrării, dar regulile de achiziţii publice de multe ori întind procesul, artificial, foarte mult”.

ADVERTISING

”Este o chestiune care s-a discutat şi la alt nivel, că poate e nevoie chiar în UE să îmbunătăţim regulile de achiziţii publice, pentru a accelera exact în această zonă”, a precizat preşedintele.

Despre sistemele Patriot

În ceea ce privește cedarea unei baterii Patriot către Ucraina, Klaus Iohannis a declarat că o decizie se va lua în CSAT, după ce se pronunță specialiștii.

În măsura în care în final se cedează ceva, trebuie ca România să primească altceva, a subliniat șeful statului.

ADVERTISING

„Imediat după ce experții clarifică chestiunile… Nu este simplu, să nu ne imaginăm că vorbim aici de o remorcă cu trei aparate. Este foarte complicat. Sunt contracte care s-au făcut între furnoizor și beneficiatr, sunt instalații foarte sofisticate și aceste lucruri trebuie foarte bine clarificate, nemaivorbind de faptul că eu nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare anti-rachetă și fără apărare anti-aeriană. Despre asta vorbim. Deci în măsura în care în final se cedează ceva, trebuie România să primească altceva”, spune Klaus Iohannis, citat de Mediafax.

Șeful statului a subliniat că nu există un orizont de timp pentru luarea acestei decizii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇