Șeful Statului Major al Apărării: Unele prognoze și scenarii indică probabilitatea escaladării conflictelor. Iohannis spune că nu trebuie să ne temem

Șeful Statului Major al Apărării: Unele prognoze și scenarii indică probabilitatea escaladării conflictelor. Iohannis spune că nu trebuie să ne temem

Şeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiţă Vlad, a declarat miercuri că unele prognoze şi scenarii indică probabilitatea escaladării conflictelor, incluisiv a celor de natură militară.

Din acest motiv, pentru diminuarea acestei probabilităţi, autorităţile mizează în continuare pe efectul de descurajare generat de o capacitate defensivă credibilă, atât la nivel naţional, cât şi la nivel aliat.

„Prognoza pe care o facem realităţii de mâine include dezvoltări şi scenarii dintre care unele indică probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară. Pentru diminuarea acestei probabilităţi mizăm în continuare pe efectul de descurajare generat de o capacitate defensivă credibilă, atât în plan naţional, cât şi în cel aliat.

ADVERTISING

Iată de ce apăsăm în continuare pedala accelerării intăririi instituţiei apărării naţionale şi a consolidării posturii NATO de descurajare şi apărare”, a afirmat Gheorghiţă Vlad în discursul rostit la deschiderea Expoziţiei internaţionale Black Sea Defense and Aerospace - BSDA 2024.

Iohannis: Românii nu trebuie să se teamă

În replică, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România este o ţară sigură” şi a adăugat că românii nu trebuie să se teamă.

„Nu există nicio ameninţare directă, dar sigur militarii întotdeauna se pregătesc pentru toate situaţiile posibile. Din toate informaţiile pe care le am eu, pot spune că România este o ţară sigură. Românii nu trebuie să se teamă. Nu e cazul să intrăm în panică sau să credem că România este cumva ameninţată.

România beneficiază de cele maai importante garanţii de securitate. Trebuie să conştientizăm valoarea noastră prin apartenenţa la NATO şi UE. Nu am niciun semnal şi nicio indicaţie că ar există vreun pericol de atentate sau alte evenimente nedorite pe care le-aţi menţionat”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat despre faptul că ministrul Apărării şi şeful Armatei avertizează asupra riscului escaladării conflictului din Ucraina şi că România trebuie să se pregătească.

ADVERTISING

Generalul Gheorghiţă Vlad declara, la începutul lunii februarie, într-un interviu pentru Europa Liberă, că Federaţia Rusă nu se va opri şi, dacă va câştiga în Ucraina, atunci principala ţintă va fi Republica Moldova.

”Populaţia României, la fel ca întreaga populaţie din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze şi trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiţi”, a declarat el atunci, întrebat dacă, în contextul avertismentelor mai multor lideri politici potrivit cărora populaţia civilă ar trebui să se pregătească atât psihologic, cât şi practic pentru un posibil sau un eventual conflict cu Rusia, e cazul ca şi românii să se pregătească.

ADVERTISING

“Federaţia Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democraţie. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată, nu este un război cu Ucraina. Da, populaţia României, la fel ca întreaga populaţie din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze şi trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiţi.

Nu neapărat ca şi militar, consider că Federaţia Rusă nu se va opri aici. Dacă va câştiga în Ucraina, principala ţintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica preşedintului Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a declarat Gheorghiţă Vlad.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇