Iohannis a semnat decretul prin care Giorgiana Hosu nu mai e șefa DIICOT

Iohannis a semnat decretul prin care Giorgiana Hosu nu mai e șefa DIICOT

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de eliberare din funcţia de şef al DIICOT a Giorgianei Hosu, în urma demisiei acesteia.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 25 septembrie a.c., decretul privind eliberarea din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a doamnei Elena-Giorgiana Hosu – demisie”, a transmis, vineri seară, Administraţia Prezidenţială.

ADVERTISING

Iohannis declarase miercuri că, în situaţia în care va apărea o condamnare în cazul soţului şefei DIICOT, Giorgiana Hosu, cu siguranţă, aceasta nu va rămâne fără urmări.

„Dacă apare o condamnare, cu siguranţă, nu va rămâne fără urmări. Asta este, ca să zic aşa ‘self evident’. (…) Dacă se va ajunge la acest scenariu, fiţi asigurată că nu voi sta să aştept să mişte alţii rotiţele”, a spus şeful statului, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.

Giorgiana Hosu este un procuror cu peste 20 de ani vechime. Amintim că CSM a emis aviz negativ pentru numirea sa în funcția de procuror-șef al DIICOT, însă președintele Iohannis a ales să meargă înainte cu numirea.

ADVERTISING

Demisia, anunțată de Ministerul Justiției. Cine preia interimatul

Şefa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Giorgiana Hosu, a demisionat din funcţie joi seară, după cum a anunțat Ministerul Justiţiei.

ADVERTISING

"Ministrul Justiţiei a avut astăzi o întrevedere cu doamna Elena Giorgiana Hosu, Procuror Şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi doamna Oana Daniela Pâţu, Procurorul Şef Adjunct al Direcţiei.

În cadrul întrevederii, Ministrul Justiţiei a fost informat de doamna Elena Giorgiana Hosu de decizia sa de a demisiona din funcţia de Procuror Şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi despre faptul că decizia a fost deîndată înaintată de dna Procuror Şef al Direcţiei către CSM Secţia pentru Procurori", arăta Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă transmis joi seară.

Conform sursei citate, "demisia procurorului şef DIICOT a fost motivată de preocuparea de a proteja credibilitatea instituţiei şi a avut la bază un context cu care nu a avut vreo legătură şi din cauze care nu îi sunt imputabile".

Conducerea DIICOT va fi asigurată în continuare de către Procurorul Şef Adjunct DIICOT, Oana Daniela Pâţu, în conformitate cu prevederile legale.

Condamnarea lui Dan Hosu

Fostul poliţist Dan Hosu, soţul Giorgianei Hosu, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care este acuzat că a ajutat-o pe Angela Toncescu, fost membru în Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig Sibiu, să influenţeze deciziile de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) astfel încât să obţină avizul pentru numirea în funcţia de preşedinte al CA al Carpatica Asig.

El poate face apel. Soţul şefei DIICOT a fost găsit vinovat pentru două capete de acuzare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇