Iohannis a aprobat cumpărarea avioanelor F-16 din Norvegia

Iohannis a aprobat cumpărarea avioanelor F-16 din Norvegia

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea privind atribuirea contractelor de achiziţie pentru pachetul de 32 de avioane multirol F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei.

Achiziția va include și un pachet de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii, precum şi atribuirea contractelor necesare instruirii personalului navigant.

Guvernul a aprobat, pe 16 iunie, acest proiect de lege. În decembrie anul trecut, ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a cerut aprobarea Parlamentului pentru a cumpăra aeronavele F-16 de la guvernul Norvegiei. Acesta a precizat că achiziția este necesară pentru programul de înzestrare „Avion multirol al Forțelor Aeriene", început cu mai mulți ani în urmă.

ADVERTISING

Ministrul a arătat că achiziționarea avioanelor costă aproximativ 354 de milioane de euro, fără TVA. Asigurarea suportului logistic, precum și a echipamentelor specifice, ce vor fi achiziționate de la guvernul SUA, costă încă 100 de milioane de euro fără TVA.

Aeronavele vândute de statul norvegian au peste 40 de ani vechime, iar Dîncu a explicat că România cumpără avioane la mâna a doua pentru că atât își permite. El a adăugat că varianta achiziționării de aeronave militare F-35 este exclusă din start, din cauza costurilor.

ADVERTISING

Cele 32 de avioane F-16 vor participa la misiuni de acoperire aeriană a teritoriului național, misiuni de lovire, misiuni de sprijin al acțiunilor celorlalte categorii de forțe armate, precum și îndeplinirea obligațiilor asumate față de NATO, a explicat Dâncu.

În dotarea Forțelor Aeriene Române se află deja 17 aeronave de tip F-16.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇