Dîncu vrea să cumpere 32 de avioane de luptă F-16 din Norvegia. Costă peste 450 de milioane de euro

Dîncu vrea să cumpere 32 de avioane de luptă F-16 din Norvegia. Costă peste 450 de milioane de euro

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a cerut aprobarea Parlamentului pentru a cumpăra 32 de avioane de luptă F-16 de la guvernul Norvegiei.

În scrisoarea adresată lui Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, și obținută de G4Media, Dîncu arată că achiziția e necesară pentru programul de înzestrare ”Avion multirol al Forțelor Aeriene”, început cu mai mulți ani în urmă.

Dîncu menționează că în 2019 România a trimis statelor NATO care au în dotare avioane F-16 cereri de ofertă pentru livrarea a 16-32 de asemenea aeronave. Aceste solicitări au fost făcute către Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia și Grecia.

ADVERTISING

”Singura soluție identificată în prezent ca urmare a analizei răspunsurilor primite la cererile de informații constă în achiziția de la Guvernul Norvegiei a unui pachet format din 32 de avioane F-16 în configurație M6.5.2 (superioară configurației celor 17 avioane aflate în înzestrare), echipamente de suport logistic și servicii de instruire.

Prin achiziția celor 32 de avioane F16 se va asigura apărarea țării prin misiuni de acoperire aeriană a teritoriului național, misiuni de lovire, misiuni de sprijin al acțiunilor celorlalte categorii de forțe armate, precum și îndeplinirea obligațiilor asumate față de NATO”, precizează Dîncu în scrisoare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ministrul arată că pentru achiziția avioanelor e nevoie de aproximativ 354 de milioane de euro, fără TVA. De alte 100 de milioane de euro fără TVA va mai fi nevoie pentru asigurarea suportului logistic, precum și a echipamentelor specifice, ce vor fi achiziționate de la guvernul SUA.

Potrivit legilor în vigoare, pentru inițierea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice în domeniile apărării și securității mai mari de 100 de milioane de euro, este nevoie de aprobarea prealabilă a Parlamentului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇