Inundații devastatoare în Elveția: 3 oameni sunt dați dispăruți după o ploaie care cade o dată la 30 de ani (Video)

Inundații devastatoare în Elveția: 3 oameni sunt dați dispăruți după o ploaie care cade o dată la 30 de ani (Video)

Trei persoane sunt date dispărute în urma inundaţiilor devastatoare care s-au produs vineri în sud-estul Elveției. Potrivit meteorologilor, o ploaie cum este cea care a căzut aici timp de o oră survine o dată la 30 de ani.

Furtunile şi ploile abundente au provocat vineri seară inundaţii şi alunecări de teren masive în valea Mesolcina, o regiune montană din Elveția.

Potrivit MeteoSchweiz, agenția meteo a guvernului elvețian, precipitațiile au atins un nivel de 12 centimetri pe metru pătrat, iar aproximativ jumătate din această cantitate a căzut în doar o oră.

"Nu atât nivelul ploii, cât concentrația ploii într-o perioadă atât de scurtă a creat problemele. Această concentrație de ploaie se petrece o dată la 30 de ani", a spus un purtător de cuvânt al serviciului meteo, citat de Reuters.

ADVERTISING

Râurile au ieșit din matcă și au inundat șoselele, câmpiile și satele, acoperindu-le cu noroi, pietriș și bușteni.

În satul Sorte, trei case şi trei vehicule au fost luate de viituri, informează AFP, citată de Agerpres.

„Operaţiuni intensive de căutare sunt în curs de desfăşurare pentru a le găsi pe cele trei persoane care sunt încă date dispărute. Aceste persoane se aflau probabil în casele lor în momentul furtunii şi au fost luate de ape", a declarat Poliţia elveţiană într-un comunicat de presă.

Este vorba despre un cuplu şi o femeie în vârstă, potrivit presei din Elveţia.

ADVERTISING

Mai multe zeci de persoane au fost evacuate din locuinţele lor din aceeaşi regiune, precum şi din valea vecină Calanca. Însă cele mai multe dintre ele au putut să se întoarcă la casele lor sâmbătă dimineaţă, a transmis Poliţia.

O femeie, care fusese de asemenea declarată dispărută, a fost găsită în viaţă, dar rănită, după o alunecare de teren sâmbătă dimineaţă şi a fost transportată la spitalul din Lugano.

Din cauza pagubelor extinse din regiune, Poliţia a cerut populaţiei să nu călătorească în zonele afectate şi să nu facă deplasări inutile cu autovehiculele.

Apele revărsate ale râurilor au luat cu ele şi un vehicul de poliţie care participa la operaţiunile de căutare. "Cei doi poliţişti au putut să iasă din vehicul, care a fost acoperit de apă, şi să înoate pentru a se salva", a precizat Poliţia elveţiană.

ADVERTISING

Inclusiv un container a fost luat de ape și tras de forța torentului pe sub un pod:

În Lostallo, o sală a fost pusă la dispoziţia persoanelor evacuate din casele lor, multe dintre acestea fiind inundate de râurile ieşite din matcă, potrivit agenţiei de presă Keystone-ATS.

Echipele de salvare au lucrat aici sâmbătă toată ziua cu excavatoare și câini de căutare pentru a se asigura că nu există victime după ce alunecările de teren au lovit mai multe case. La operațiuni au fost folosite și elicoptere și drone, relatează Sky News.

Mai multe comune din aceeaşi regiune sunt private de electricitate, iar apa nu mai este potabilă în mai multe sate.

Ploile abundente au afectat în ultimele zile mai multe regiuni ale Elveţiei. Multe drumuri au fost blocate, iar circulaţia pe linii feroviare a fost întreruptă.

Faimoasa staţiune de schi Zermatt, din cantonul Valais, a rămas izolată de restul lumii începând de vineri dimineaţă din cauza riscului de inundaţii. Circulaţia trenurilor a fost reluată spre Zermatt abia sâmbătă, după o întrerupere de peste 24 de ore, precizează DPA. Atât linia de cale ferată, cât şi drumul asfaltat spre Zermatt au fost blocate temporar în urma revărsării cursurilor de apă.

Preşedinta ţării, Viola Amherd, s-a declarat "bulversată" de amploarea pagubelor. "Gândurile mele se îndreaptă acum către populaţia afectată", a scris ea sâmbătă pe reţeaua de socializare X.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇