Se extinde codul roșu de caniculă (Hartă) UPDATE Furtuni, în jumătate de țară

Se extinde codul roșu de caniculă (Hartă) <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Furtuni, în jumătate de țară

Duminică, codul roșu de caniculă, care a debutat sâmbătă, se extinde în mai multe județe, inclusiv în București, unde va persista și luni. Este prezent și un val de praf saharian care se deplasează dinspre vest-nord-vest către est-sud-est. În plus, a fost emis un cod galben de instabilitate atmosferică în Banat, Transilvania, în cea mai mare parte a Moldovei şi local în Maramureş.

Se extinde codul roșu

Canicula pune stăpânire pe mai multe zone din țară, duminică. În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, precum și în București, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv.

ADVERTISING

În aceste zone de cod roşu temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale).

Tot duminică avem şi cod portocaliu în cea mai mare parte a Munteniei, în sudul Moldovei și local în Oltenia, regiuni în care se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată.

Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade.

De asemenea, codul galben de duminică arată că valul de căldură se va diminua ca intensitate în Banat, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei, dar se extinde în Dobrogea continentală.

În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime în general între 31 și 33 de grade.

image-29
Foto: ANM

Un val de praf saharian traversează România

În plus, un nou val de praf saharian a ajuns sâmbătă în România și, până luni, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est.

ADVERTISING

„În perioada 22 iunie ora 12:00 - 24 iunie ora 12:00, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei și deasupra României”, informează ANM.

Depunerile de praf vor putea fi observate îndeosebi în zonele și în intervalele în care va ploua.

ANM mai spune că pe parcursul zilelor de duminică și luni, 22 - 24 iunie, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est.

Din a doua parte a zilei de luni, 24 iunie, masa de aer cu praf saharian se va îndepărta de țară.

ADVERTISING

Prognoza specială pentru Bucureşti - canicula va persista și luni

Potrivit prognozei speciale emisă de ANM,

  • de duminică, 23 iunie, ora 10:00 până luni, 24 iunie, ora 10:00, valul de căldură va fi intens și persistent. Vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat și indice temperatură umezeală (ITU) de peste 80 de unități. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade, iar cea minimă va fi de 18...20 de grade.
  • Luni, 24 iunie, valul de căldură va persista, disconfortul termic se va menține accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare seara și la începutul nopții, când vor fi posibile ploi de scurtă durată. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă, mai scăzută decât în ziua anterioară, va fi de 35…36 de grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 20 de grade.

Cod galben de instabilitate atmosferică

Meteorologii au emis și o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă în intervalul duminică, 23 iunie, ora 14:00 – luni, 24 iunie, ora 08:00.

În intervalul menţionat, în Banat, Transilvania, în cea mai mare parte a Moldovei şi local în Maramureş vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50...70 km/h), grindină, descărcări electrice şi pe arii restrânse vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...30 l/mp şi pe arii restrânse de peste 40...50 l/mp, informează ANM.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse şi în Crişana, precum şi în vestul Olteniei şi al Maramureşului.

cod-galben-instabilitate-atmosferica
Foto: ANM

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇