Pană de curent majoră în Balcani: Ce s-a întâmplat în țările afectate și de ce ar trebui să ne îngrijoreze

Pană de curent majoră în Balcani: Ce s-a întâmplat în țările afectate și de ce ar trebui să ne îngrijoreze

O pană de curent majoră a afectat vineri patru țări din regiunea balcanică, perturbând activitatea întreprinderilor și funcționarea semafoarelor. Incidentul s-a produs pe fondul unui val de căldură cu temperaturi ce au atins 40 de grade Celsius în zonele afectate. Oamenii au rămas fără aer condiționat și chiar fără apă.

Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Albania și cea mai mare parte a coastei adriatice a Croației, ale căror sisteme energetice sunt interconectate, au suferit întreruperi simultane ale alimentării cu energie electrică, în jurul orei locale 13:00. Alimentarea a fost restabilită în mare parte până seara, notează Reuters.

ADVERTISING

Potrivit ministrului Energiei din Muntenegru, Sasa Mujovic, pana de curent s-ar fi produs ca urmare a unei creșteri bruște a consumului de energie, din cauza temperaturii ridicate, precum și din cauza căldurii în sine.

De asemenea, televiziunea Vijesti din Muntenegru a informat că un incendiu a fost observat la o linie de transmisie de 400KW într-o zonă greu accesibilă de-a lungul graniței cu Bosnia, dar nu se știe încă dacă acest lucru ar avea legătură cu penele de curent.

Midheta Kurspahic, purtătorul de cuvânt al Companiei de Electricitate din Bosnia şi Herţegovina, a declarat că se presupune că situația a fost cauzată de o “supraîncărcare” a consumului.

ADVERTISING

Compania Naţională de Electricitate a Croaţiei (HEP) a precizat într-un comunicat că întreruperile au fost cauzată de „perturbări internaţionale care au afectat mai multe ţări” și că și-a mobilizat „toate capacităţile de producţie pentru a asigura furnizarea de energie electrică în cel scurt timp posibil”.

Între timp, au fost lansate investigații pentru identificarea cauzelor exacte care au dus la această situație.

Blocaje în trafic, oameni rămași fără apă, înghețată topită

„Era de așteptat pe această căldură”, a spus Gentiana, o studentă de 24 de ani din capitala Muntenegrului, Podgorica, pentru Reuters.

ADVERTISING

Temperaturile au atins 40 de grade Celsius în întreaga regiune din sud-estul Europei. Odată cu rețelele de electricitate au căzut și rețelele wifi.

Defecțiunile semafoarelor au cauzat blocaje în capitala Bosniei, Sarajevo, și în orașele Banja Luka și Mostar. Mulți locuitori din Podgorica au rămas fără apă deoarece pompele au încetat să funcționeze. Aparatele de aer condiționat s-au oprit și înghețata s-a topit în magazine, iar sirenele ambulanțelor au răsunat în orașul de coastă Split din Croația.

Situația s-ar putea repeta

La rândul său, ministrul Energiei din Albania, Belinda Balluku, a declarat că a existat o defecțiune la interconector între Albania și Grecia și că circumstanțe similare ar fi existat și în Muntenegru și în părți din Croația și Bosnia.

O analiză preliminară arată că „volumele mari de energie în sistemul de transmisie în acest moment și temperaturile foarte ridicate, la niveluri record, au creat această problemă tehnică”, a adăugat Balluku într-un mesaj video.

Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în decurs de o jumătate de oră în Albania, dar există în continuare un risc ridicat de întreruperi, deoarece consumul de energie și temperaturile sunt încă ridicate, a mai spus oficialul.

Un boom al investițiilor în energie solară în regiune

Conform oficialilor din industrie, schimbările în aprovizionarea cu energie a regiunii, care încearcă să se îndepărteze de utilizarea cărbunelui, au exercitat presiuni asupra sistemelor de transmisie.

Țările din Balcanii de Vest au cunoscut un boom al investițiilor în energie solară, însă infrastructura nu este pregătită pentru noile surse de energie, au declarat anul trecut președintele Comisiei de Reglementare a Energiei din Macedonia de Nord și alți oficiali.

Penele de curent, mai mult decât o neplăcere

Căldura extremă cauzată de schimbările climatice crește dependența de aparatele de aer condiționat care consumă energie în cantități mari, ceea ce poate provoca pene de curent. Iar situația nu este una specifică zonei balcanice.

Întreruperile de curent pot perturba accesul la apă potabilă, alimente și servicii esențiale de sănătate. De asemenea, pot avea efecte în lanț asupra rețelelor de comunicații și de transport, se arată într-un raport recent al ONG-ului Climate Central, în care este analizată situația din Statele Unite.

Lipsa frigiderelor și a aerului condiționat poate fi deosebit de periculoasă, mai ales în cazul întreruperilor prelungite. Persoanele în vârstă și cele cu dizabilități sau anumite probleme de sănătate pot fi în mod deosebit vulnerabili în timpul întreruperilor de curent.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇