Inundații catastrofale în SUA, unde a plouat cu 200 l/mp și o capitală de stat e complet sub ape (Galerie video)

Inundații catastrofale în SUA, unde a plouat cu 200 l/mp și o capitală de stat e complet sub ape (Galerie video)

O mare parte din nord-estul Statelor Unite, inclusiv părţi din New York, Massachusetts şi Connecticut, este afectată de ploi abundente, de până la 200 de litri pe metru pătrat, care au căzut în ultimele câteva zile.

Statul american Vermont se confruntă în aceste zile cu inundaţii „istorice şi catastrofale”.

Serviciile de salvare au evacuat de urgenţă localnici din Vermont, un stat din nord-estul Statelor Unite, notează AFP.

Salvatorii au evacuat locuitorii folosind bărci gonflabile şi caiace, potrivit imaginilor difuzate de media americane, mai ales în capitala statului, Montpelier, unde centrul oraşului total inundat a fost închis.

Peste 100 de persoane au fost salvate, au raportat autorităţile.

Catastrophic flooding slams Vermont, cutting off some communities

"Devastarea şi inundaţiile pe care le trăim sunt istorice şi catastrofale", a deplâns într-o conferinţă de presă guvernatorul statului, Phil Scott.

ADVERTISING

El a afirmat că inundaţiile au "depăşit nivelul furtunii tropicale Irene" care, în 2011, s-a soldat cu şase morţi în acest stat.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat starea de urgenţă pentru Vermont, permiţând deblocarea de ajutoare federale.

"Vestea bună este că ploaia s-a oprit în unele zone, dar asta nu înseamnă că apele se vor retrage imediat", a continuat guvernatorul.

"Ne aşteptăm la noi ploi mai târziu în cursul săptămânii, care nu vor avea unde să intre în solul suprasaturat", a avertizat el.

Într-un mesaj pe Facebook, oraşul Montpelier a atras atenţia că un baraj este în pericol să cedeze şi că apa se va deversa în râul North Branch, cu o posibilă "creştere considerabilă a pagubelor".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sunt probleme şi la New York. Guvernatorul Kathy Hochul a îndemnat populaţia să "se mobilizeze pentru a lupta împotriva ravagiilor schimbărilor climatice, pentru că, din nou, este vorba despre fenomene fără precedent care continuă să ne lovească iar şi iar".

Frecvenţa şi intensitatea în creştere a vremii severe în Statele Unite sunt simptomatice pentru schimbările climatice globale, determinate de oameni, spun cercetătorii din domeniul climatologic.

Şi în timp ce Montpelier se află sub apă, temperatura apei oceanului a urcat până la 32 de grade Celsius în Florida, Texasul este sub o cupolă de căldură, iar California se pregăteşte pentru temperaturi de până la 49 de grade Celsius în acest weekend.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇