Încetează să mă mai prostești, i-ar fi spus Biden lui Netanyahu

Încetează să mă mai prostești, i-ar fi spus Biden lui Netanyahu

„Încetează să mă mai prostești”, i-ar fi spus preşedintele american Joe Biden premierului israelian Benjamin Netanyahu, în timpul unei convorbiri telefonice care a avut loc joi.

Informația este prezentată de Times of Israel, care citează Channel 12. Replica lui Biden ar fi venit după ce Netanyahu i-ar fi spus liderului american că Israelul avansează în negocierile cu Hamas asupra unui acord privind ostaticii și încetarea focului şi că în curând va trimite o delegaţie pentru a relua discuţiile.

Astfel de discuții sunt în curs de desfăşurare de mai multe luni fără rezultate, iar Biden a opinat anterior că Netanyahu a tras de timp în mod intenţionat din motive politice interne.

ADVERTISING

La sfârşitul conversaţiei de joi, Biden ar fi spus, de asemenea: "Nu-l luaţi pe preşedinte de bun", informează News.ro.

Potrivit Channel 12, acest comentariu a fost făcut în contextul cooperării israeliano-americane într-un potenţial război total cu Iranul şi apropiaţii săi, pe fondul tensiunilor foarte mari, în timp ce Iranul şi grupurile teroriste jură să se răzbune pentru uciderea recentă a mai multor lideri.

De asemenea, The New York Times a relatat că Biden a declarat în timpul convorbirii că asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh miercuri în Iran a fost „prost programată", survenind "„chiar în momentul în care americanii sperau să fie finalul" negocierilor pentru o încetare a focului şi un acord de eliberare a ostaticilor.

ADVERTISING

Citând un oficial american, ziarul notează că Biden a susţinut, de asemenea, că operaţiunea ar putea declanşa un război regional.

De cealaltă parte, Netanyahu, ar fi negat că este partea care împiedică negocierile, dând vina pe Hamas.

Solicitat să comenteze informațiile, Biroul lui Netanyahu a răspuns că prim-ministrul nu comentează conţinutul discuţiilor sale private cu preşedintele american. În declarație s-a mai punctat că premierul „nu intervine în politica americană şi va lucra cu oricine va fi ales preşedinte şi se aşteaptă ca americanii să nu intervină, de asemenea, în politica israeliană".

ADVERTISING

De cealaltă parte, preşedintele Biden a vorbit despre discuția cu Netanyahu într-o conferință de presă susținută la baza Joint Andrews din Maryland, unde aştepta sosirea americanilor reţinuţi în Rusia.

El a spus că a avut o conversație „foarte directă" cu Netanyahu, în care l-a îndemnat pe acesta să ajungă rapid la un acord cu Hamas.

„Avem baza pentru o încetare a focului. El ar trebui să acţioneze în acest sens acum”, a declarat Biden, adăugând că este „foarte îngrijorat" cu privire la tensiunile în creştere din Orientul Mijlociu.

Un raport Axios a informat vineri că administraţia Biden este frustrată că nu a fost informată de Israel despre planurile de asasinat, după ce Netanyahu a dat impresia la Washington săptămâna trecută că ia în considerare dorinţa preşedintelui american de a încheia un acord de încetare a focului cu Hamas în Gaza.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇