Încep protestele și în instanțe: Noile condiții de pensionare să se aplice doar celor care intră de acum în magistratură!

Încep protestele și în instanțe: Noile condiții de pensionare să se aplice doar celor care intră de acum în magistratură!

Guvernul pare să fi împăcat profesorii cu noua ofertă salarială, iar poliţiştii vor primi şi ei venituri majorate de la 1 iunie.

Vine însă momentul în care şi magistraţii anunţă proteste, fiind nemulţumiţi că li se schimbă condiţiile de pensionare.

Magistraţii buzoieni anunţă că vor întrerupe activitatea de judecată în semn de protest, în perioada 6-9 iunie. Practic, ei cer ca noile condiţii de pensionare să se aplice doar celor care intră în magistratură de acum încolo.

Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Buzău întrunită miercuri are o serie de revendicări după cum urmează: „solicită imperativ ca orice soluţie legislativă să fie luată ca urmare a dialogului între partea judecătorească şi cea legislativă pentru găsirea unor rezolvări care respectă predictibilitatea, garanţiile constituţionale şi demnitatea statutului de judecător, modificările legislative preconizate să nu afecteze drepturile magistraţilor aflaţi în funcţie şi orice eventuală modificare a vârstei de pensionare să se producă exclusiv în privinţa judecătorilor recrutaţi sub imperiul noilor reglementări care trebuie corelate cu ritmul îmbunătăţirii condiţiilor de muncă, asigurarea resurselor materiale şi umane necesare unei normale activităţi a instanţelor de judecată.”

ADVERTISING

Magistraţii buzoieni au decis să suspende, în semn de protest, activitatea de judecată cu excepţia cauzelor cu persoane în stare de detenţie, a măsurilor preventive şi de siguranţă, a ordinelor de protecţie, a ordonanţelor preşedinţiale, a cauzelor cu minori şi a cauzelor de suspendare a actelor administrative şi cele privind litigiile prevăzute de art. 53 din Legea 101/2016. 

Şi judecătorii din cadrul Tribunalului Vâlcea propun modificarea proiectului privind vârsta de pensionare a magistraţilor, în sensul prelungirii mecanismului de etapizare a vârstei standard de pensionare ”pe un interval de timp mai îndelungat, cu luarea în considerare a unui interval de timp de trei-şase luni de vârstă la un an calendaristic”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aceştia admit că pensiile de serviciu mai mari decât salariile în plată de care beneficiază unii magistraţi sunt ”anomalii” şi că proiectul stopează ”inechităţi aberante”.

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Vâlcea a hotărât exprimarea unui punct de vedere negativ cu privire la modalitatea de etapizare a vârstei standard de pensionare. 

În consecinţă, Adunarea Generală propune reglementarea posibilităţii pensionării anticipate a magistraţilor ”pentru o vechime adecvată, exclusiv în funcţia de judecător şi procuror”.

Pe aceeaşi idee merg şi judecătorii de la Curtea de Apel Constanţa, care au emis şi ei punct de vedere nefavorabil propunerilor de reformă a pensiilor. "Se impune ca orice modificare legislativă cu privire la acest aspect să fie aplicabilă exclusiv pentru viitor, respectiv pentru magistraţii care vor intra în profesie ulterior modificării legii, fără a afecta drepturile judecătorilor aflaţi în funcţie”, adaugă şi magistraţii de pe litoral.

ADVERTISING

Premierul Nicolae Ciucă a transmis recent că, prin amendamentele depuse la proiectul de lege privind pensiile de serviciu aflat în dezbaterea Parlamentului, sunt eliminate inechităţile, iar România continuă astfel reformele asumate pentru a putea beneficia de banii europeni prin PNRR.

Liderul PNL a adăugat că printre modificări se numără corelarea vârstei standard de pensionare cu sistemul public de pensii, iar pentru diplomaţi şi personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti vârsta standard de pensionare va creşte la 65 de ani.

De asemenea, este redus numărul beneficiarilor de pensii de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, angajaţilor încadraţi pe funcţii de execuţie specific în cadrul misiunilor diplomatice.

Iată cum taie Ciucă și Ciolacu pensiile speciale. Vârsta de pensionare crește la 65 de ani și la diplomați sau militari. Impozit de 30% pe ceea ce depășește 6.700 de lei

În analiza Ioanei Ene Dogioiu totul este însă doar o fățuială ipocrită pentru pensiile speciale

Tot din cauza reformei pensiilor au protestat miercuri mii de angajaţi din penitenciare din toată ţara, care au ameninţat cu un blocaj total.

Cât despre poliţişti, deși ministrul Bode le-a găsit bani pentru majorări de la 1 iunie, ei tot anunță proteste după mini-vacanță: „Infractori, bucurați-vă! Sunt mii de polițiști dispuși să-și dea demisia!”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇