Deși Bode le-a găsit bani pentru majorări de la 1 iunie, polițiștii anunță proteste după mini-vacanță: "Infractori, bucurați-vă! Sunt mii de polițiști dispuși să-și dea demisia!"

Deși Bode le-a găsit bani pentru majorări de la 1 iunie, polițiștii anunță proteste după mini-vacanță: "Infractori, bucurați-vă! Sunt mii de polițiști dispuși să-și dea demisia!"

Marius Ionescu, vicepreşedinte în cadrul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), anunţă că poliţiştii ies în stradă după mini-vacanţa de 1 Iunie – Rusalii.

El a arătat că, în urma unei discuţii cu ministrul de Interne, li s-a promis o ordonanţă prin care se va aplica grila de salarizare. Practic, Guvernul a găsit bani ca de la 1 iunie să majoreze soldele şi salariile din MAI.

Dar poliţiştii sunt nemulţumiţi, pe lângă salarizare, şi de introducerea pensiilor militare în PNRR, dar şi de majorarea vârstei de pensionare în sistem până la 65 de ani.

”Sunt mii de poliţişti dispuşi să îşi dea demisia. Noi nu mai apucăm pensia”, a atras atenţia sindicalistul.

Proteste din 6 iunie

”Începând cu data de 6 iunie, vom picheta MAI şi Ministerul Muncii”, a spus reprezentantul sindicatului poliţiştilor, la Prima News.

El a arătat că nemulţumirile ţin de amendamentele depuse la Camera Deputaţilor de către coaliţie, cu privire la pensiile militarilor şi aplicarea legii salarizării.

ADVERTISING

”Această lege cu privire la salarizare a fost adoptată în 2017, când nu se ştia nici de războiul din Ucraina, nici de inflaţia care a fost în fiecare an, iar actualul guvern nu a aplicat nici măcar ce trebuia să aplice integral, până anul trecut.

Pe de altă parte, acum 7 ani de zile, la noi în sistem a crescut vârsta de pensionare cu 5 ani, de la 55 de ani la 60 de ani. Acum asistăm la o proiecţie cu privire la încă o creştere cu 5 ani, de la 60 de ani la 65 de ani a vârstei de pensionare în sistemul poliţienesc”, a arătat Marius Ionescu.

În plus, se propune un fel de sistem de contributivitate. ”Practic, noi ajungem chiar să fim discriminaţi faţă de orice cetăţean. În timp ce în statutul poliţistului noi avem o serie de incompatibilităţi, în sensul în care nu pot avea un al doilea serviciu, nu pot să am pilonul 2 de pensii, nu pot să îmi fac o pensie privată şi eu trebuie să trec pe contributivitate.

ADVERTISING

Uitaţi-vă că nu mai vine nimeni în sistemul poliţienesc şi o să ajungem să nu mai avem Poliţie.

Infractori, bucuraţi-vă că profesia de poliţist nu mai e atractivă”, a precizat vicepreşedintele sindicatului.

Comparaţie cu profesorii şi pensionarii

Marius Ionescu a mai spus că poliţiştii sunt solidari cu profesorii care ies în stradă.

”Noi suntem solidari cu ei, pentru că i-am văzut, sunt oameni amărâţi cărora le-a ajuns cuţitul la os. În România se trăieşte foarte greu. În România se moare de foame. Pensionarii, profesorii, poliţiştii, oameni cu salarii, pensii de 2.500 de lei, mor de foame. Cu 2.500 de lei în România nu poţi să trăieşti”, a arătat el. 

Ionescu a afirmat că sindicatele din Poliţie cer să se scoată pensiile militare din PNRR.

”Am citit PNRR şi nu se face vorbire la pensiile militare. Avem răspuns de la Comisie, document că nu e treaba Comisiei Europene pensia militară, este apanajul şi problema Guvernului României.

ADVERTISING

Eu nu înţeleg de ce actuala coaliţie se lasă manipulată de către acest USR, care vorbeşte de pensii de 7.000 sau 8.000 de lei ca pensii nesimţite. 

Pensiile militare nu trebuie să fie incluse în PNRR, noi, Poliţia, Pompierii, Armata, noi suntem militari, noi suntem într-un război zi de zi. Nu are rost să pomenesc de poliţiştii care mor la datorie, viaţa lor le este pusă în pericol permanent”, a explicat acesta. 

El a mai spus că a fost o discuţie a colegilor săi cu ministrul de Interne, Lucian Bode. ”Ni s-a promis că va fi o ordonanţă de urgenţă, prin care se va aplica măcar grila de salarizare. La noi nu există sporuri şi asta este o mare problemă.

Şi salariul de bază minim brut practic toţi bugetarii ar trebui să aibă salariul raportat la salariul minim şi nu se întâmplă. (..) Noi am spus că nu mai avem încredere până nu vedem ordonanţa”, a spus Ionescu.

Reprezentantul sindicatului a continuat: ”Majoritatea poliţiştilor, având în vedere ce se întâmplă, au spus că îşi dau demisia, sunt mii de poliţişti dispuşi să îşi dea demisia. Noi nu mai apucăm pensia, pentru că în MAI, la 62 de ani se moare.”

Ce promite Bode

Ministerul de Interne vine cu promisiuni pentru angajaţii MAI.

Cu privire la componenta salarială, la discuţiile de azi, s-a convenit ca, începând cu data de 1 iunie 2023, pentru soldele şi salariile de funcţie, să fie aplicat nivelul acestora astfel cum este prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022.

”Acest lucru înseamnă că soldele şi salariile de funcţie vor fi majorate la nivelul acestora prevăzut de lege pentru anul 2022, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care se plătesc în luna iulie 2023.

Referitor la indemnizaţii/sporuri şi celelalte drepturi care compun veniturile salariale ale personalului militar şi poliţiştilor din cadrul MAI, s-a convenit ca acordarea acestora în integralitate, potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, să fie avută în vedere la prima rectificare bugetară din acest an”, a transmis instituţia.

De asemenea, s-a discutat despre legea pensiilor militare, proiect de act normativ aflat în dezbatere în Parlament.

”Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a informat reprezentanţii sindicatelor prezenţi la întâlnire de faptul că va susţine toate amendamentele formulate şi asumate de instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, amendamente cu care sindicatele din MAI sunt de acord.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne îşi reafirmă disponibilitatea la dialog cu reprezentanţii sindicatelor de la nivelul structurilor ministerului, pentru a găsi soluţii care să poată fi aplicate pentru rezolvarea tuturor problemelor existente în sistem, de la cele legate de salarizare până la cele de ordin logistic sau de condiţii de muncă”, adaugă MAI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇