Incendiile de pădure s-au dublat în ultimii 20 de ani. Focul devastează anual o suprafaţă cât a Belgiei

Incendiile de pădure s-au dublat în ultimii 20 de ani. Focul devastează anual o suprafaţă cât a Belgiei

Incendiile distrug în prezent de două ori mai multă suprafaţă împădurită în lume decât la începutul secolului, în mare parte păduri boreale, probabil din cauza modificărilor climatice, arată un studiu publicat miercuri.

În comparaţie cu 2001, incendiile de pădure devastează de-acum anual aproximativ trei milioane de hectare de pădure în plus, adică o suprafaţă cât a Belgiei, potrivit unor date satelitare compilate de către Global Forest Watch (GFW), World Resources Institute (WRI) şi Universitatea din Maryland, relatează AFP.

ADVERTISING

Aproximativ 70% din suprafaţa devorată de flăcări în ultimii 20 de ani se află în păduri boreale, care acoperă o mare parte a Rusiei, Canadei şi Alaska şi care constituie unul dintre cei mari absorbanţi de carbon din lume.

În Rusia, 53 de milioane de hectare de pădure au ars începând din 2001 - aproape cât suprafaţa Franţei.

Incendiile reprezintă, potrivit acestui studiu, peste un sfert din pierderea totală a suprafeţei împădurite de la începutul secolului - iar restul sunt cauzate de despădurire şi de alte cauze naturale, şi anume furtuni şi inundaţii.

ADVERTISING

Pierderea suprafeţei împădurite din cauza incendiilor creşte cu aproximativ 4% pe an - adică cu 230.000 de hectare în plus.

Aproape jumătate din această creştere este cauzată de incendii mai mari în pădurile boreale, ”probabil din cauza încălzirii temperaturilor în regiunile septemtrionale”, potrivit cercetătorilor.

Ei consideră că modificările climatice sunt ”probabil un factor major” al acestor creşteri, iar valurile de căldură, care usucă pădurile, sunt în prezent de cinci ori mai probabile decât acum un secol şi jumătate.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇