Impas major în negocierile post-Brexit: Situaţia pare foarte complicată şi există toate şansele să nu reuşim

Impas major în negocierile post-Brexit: Situaţia pare foarte complicată şi există toate şansele să nu reuşim

Preşedinta Comisie Europene Ursula von der Leyen şi premierul britanic Boris Johnson au anunţat luni, potrivit unei declaraţii comune, că încheierea unui nou acord comercial este imposibilă acum ”ca urmare a diferenţelor rămase în ceea ce priveşte probleme critice”, relatează Reuters.

”Le-am cerut negociatorilor noştri şefi să pregătească o imagine de ansamblu a diferenţelor rămase care să fie discutate personal în zilele următoare”, au menţionat cei doi lideri.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Astfel, premierul britanic Boris Johnson se va deplasa la Bruxelles ”în următoarele zile” pentru a se întâlni cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, nefiind încă ”întrunite condiţiile pentru a finaliza un acord” post-Brexit, au anunţat luni Downing Street şi Comisia Europeană.

”Situaţia pare foarte complicată şi există toate şansele să nu reuşim”, a avertizat totuşi un oficial britanic.

Ziua sosirii premierului britanic nu a fost încă stabilită, dar el nu va participa, în niciun caz, la summitul european programat joi şi vineri în capitala Belgiei.

Trei puncte blochează încă încheierea unui acord: accesul pescarilor europeni în apele britanice, garanţiile cerute de Londra în materie de concurenţă şi modul de rezolvare a diferendelor în viitorul acord.

Fără un acord care să le guverneze relaţia de la 1 ianuarie, Regatul Unit şi UE vor intra în schimburi comerciale supuse regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), sinonime cu drepturi vamale sau cote, ceea ce alimentează riscul unui nou şoc economic suprapus celui al pandemiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖