O șansă pentru Piedone: ÎCCJ a admis cererile de recurs în casație formulate de condamnații în dosarul Colectiv. Când vor fi judecate

O șansă pentru Piedone: ÎCCJ a admis cererile de recurs în casație formulate de condamnații în dosarul Colectiv. Când vor fi judecate

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în principiu, cererile de recurs în casaţie formulate de condamnaţii în dosarul Colectiv, printre care şi fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone.

Acestea urmează să fie judecate pe data de 22 februarie 2023. Instanţa a respins cererile de suspendare a executării pedepsei pentru inculpați. Decizia magistraţilor este definitivă. 

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat în luna mai a acestui an, de Curtea de Apel Bucureşti, la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv, în condiţiile în care condamnarea în primă instanţă a fost de 8 ani şi 6 luni de închisoare.

Au mai fost condamnaţi:

  • George Alin Anastasescu, patron al clubului Colectiv - 11 ani si 8 luni de închisoare,
  • Costin Mincu, patron al clubului Colectiv - 8 ani de închisoare,
  • Paul Cătălin Gancea, patron al clubului Colectiv - 6 ani şi 4 luni de închisoare,
  • Pirotehnistul Viorel Zaharia - 6 ani şi 10 luni de închisoare,
  • Pirotehnistul Marian Moise- 6 ani şi 10 luni închisoare,
  • Pompierul Antonina Radu - 8 ani şi 8 luni închisoare,
  • Pompierul George Petrică Matei - 8 ani şi 8 luni închisoare,
  • Cristian Mihai Niţă, reprezentant al firmei de artificii - 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare.

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul "Mantras of War". La ora 22.32, în timpul concertului, a izbucnit un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul s-a extins rapid în câteva secunde.

În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la 11 spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale. Bilanţul - 64 de morţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇