Hong Kong: Fostul redactor-şef al Apple Daily a fost arestat

Hong Kong: Fostul redactor-şef al Apple Daily a fost arestat

Un fost redactor-şef al Apple Daily, tabloidul pro-democraţie din Hong Kong, care a fost hăituit până a trebuit recent să închidă, a fost arestat miercuri dimineaţa, a anunţat poliţia.

Asta în contextul în care puterea încearcă să-şi reimpună controlul asupra mass-media în această fostă colonie britanică, notează AFP.

Într-un comunicat, poliţia a anunţat arestarea unui fost redactor-şef în vârstă de 51 de ani, pentru "înţelegere secretă cu forţele străine", infracţiune prevăzută în noua lege asupra securităţii naţionale pe care Beijingul a impus-o anul trecut pe teritoriul său semiautonom.

ADVERTISING

O sursă din poliţie a precizat că persoana arestată este Lam Man-chung. El este al nouălea angajat al Apple Day care a fost arestat în baza legii asupra securităţii naţionale.

După arestarea mai multor responsabili ai săi şi îngheţarea bunurilor, tabloidul, care s-a făcut remarcat pentru criticile sale la adresa guvernului chinez şi a executivului local alineat Beijingului, a fost constrâns să-şi suspende activitatea după 26 de ani de existenţă, publicând pe 24 iunie ultimul său număr.

Lam a fost redactorul-şef al acestei ultime ediţii.

ADVERTISING

Ce acuzații aduc autoritățile

Autorităţile acuză cotidianul că a susţinut apeluri la sancţiuni internaţionale împotriva Chinei, o luare de poziţie pasibilă de acum de urmăriri penale în virtutea noii legi.

Proprietarul publicaţiei, magnatul Jimmy Lai, 73 de ani, este în prezent în detenţie şi a fost inculpat pentru înţelegere secretă cu forţe străine.

Închiderea publicaţiei constituie unul dintre evenimentele care a făcut ca săptămâna trecută Asociaţia Jurnaliştilor din Hong Kong (HKJA), principalul sindicat al jurnaliştilor hong-konghezi, să afirme că libertatea presei a fost "făcută praf" în fosta colonie britanică.

ADVERTISING

"Anul trecut a fost în mod incontestabil cel mai rău an pentru libertatea presei", a declarat preşedintele HKJA, Ronson Chan, în marja prezentării raportului anual al organizaţiei.

O mie de angajaţi ai grupului Lai şi-au pierdut locul de muncă, printre care 700 de jurnalişti.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇