Hamas ameninţă Israelul cu o „mare bătălie” pentru Ierusalim

Hamas ameninţă Israelul cu o „mare bătălie” pentru Ierusalim

Şeful mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, Yahya Sinwar, a avertizat sâmbătă asupra posibilităţii unei „mari bătălii” împotriva Israelului în caz de nouă „agresiune” a forţelor israeliene în moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, relatează AFP.

În aceste ultime săptămâni, esplanada moscheilor din Ierusalim, al treilea loc sfânt al islamului şi locul cel mai sfânt al iudaismului cunoscut sub numele de Muntele Templului, a fost teatru al înfruntărilor.

Aproape 300 de palestinieni au fost răniţi în această zonă unde se află Al-Aqsa după atacuri anti-israeliene şi operaţiuni ale armatei israeliene în Cisiordania ocupată.

ADVERTISING

În timpul acestor ciocniri, poliţia israeliană a fost desfăşurată pe esplanadă şi chiar a pătruns o dată în moscheea Al-Aqsa, lansând gaze lacrimogene, ceea ce a suscitat condamnări din partea palestinienilor şi a ţărilor musulmane.

„Cel care ia decizia de a repeta această acţiune va lua decizia de a distruge mii de sinagogi în lumea întreagă", a declarat într-un discurs Yahya Sinwar, şeful biroului politic al Hamas în Fâşia Gaza.

„Ar trebui să vă pregătiţi de o mare bătălie dacă ocupaţia (nume dat Israelului de palestinieni - n.r.) nu încetează să atace moscheea Al-Aqsa", a adăugat el.

ADVERTISING

Acest rar discurs a fost rostit cu prilejul împlinirii unui an, potrivit calendarului musulman, de la războiul de 11 zile din mai 2021, între Israel şi Hamas.

El a adus de asemenea un omagiu Iranului, principalul duşman al Israelului, şi mişcărilor susţinute de Republica Islamică, între care Hezbollahul libanez, Jihadul islamic palestinian şi rebelii houthi yemeniţi.

În caz de „agresiune" pe esplanada moscheilor în „ziua Ierusalimului", Hamas va lansa peste o mie de rachete spre Israel, a mai ameninţat Sinwar.

ADVERTISING

Prevăzut în acest an la sfârşitul lui mai, acest eveniment sărbătorit în Israel marchează cucerirea părţii palestiniene a Oraşului sfânt în 1967.

În virtutea unui status quo istoric, musulmanii sunt autorizaţi să se roage pe esplanadă, situată în partea palestiniană a Ierusalimului anexată de Israel, în timp ce non-musulmanii se pot deplasa aici în ore precise, dar fără a se ruga.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇