Guvernul Ciucă vrea ca tinerii să facă armata pe bază de voluntariat

Guvernul Ciucă vrea ca tinerii să facă armata pe bază de voluntariat

Guvernul Ciucă, ce urmează să fie votat azi de Parlament, vrea ca tinerii să facă armata pe bază de voluntariat.

Programul de guvernare prevede reintroducerea serviciului militar în termen, suspendat în 2007, dar care nu va mai fi obligatoriu, ci se va realiza pe bază de voluntariat, iar soldaţii vor fi retribuiţi, scrie Adevărul.

MApN vrea să încludă în acest program câteva mii de miltari, iar ulterior numărul acestora va putea crește treptat. O parte a celor care vor face acest serviciu militar vor putea ieşi din armată şi cu o calificare, pentru că vor trece prin cursuri de bucătari, buldozerişti sau specialişti IT.

ADVERTISING

Documentul nu prezintă detalii despre cum se va face, efectiv, acest serviciu militar voluntar în termen, dar surse militare susţin că se au în vedere mai multe tipare regăsite în alte ţări NATO.

Unul dintre modele ar fi cel din Danemarca, ţară care recrutează anual 10.000 de tineri pentru un serviciu militar de 12 luni. În fiecare an, numai în jur de 7.000 de tineri se prezintă voluntar la încorporare, restul de 3.000 de locuri fiind acoperit printr-un soi de tragere la sorţi.

În Germania a fost suspendat serviciul militar obligatoriu în 2011 şi de atunci, în paralel cu personalul profesionist, se recurge la soluţia de voluntariat, perioada minimă a serviciului fiind de 7 luni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sunt 8.000 de astfel de militari în serviciu care primesc solde, iar din ianuarie 2020 acestea au fost majorate de la 840 de euro plus unele beneficii în natură, la 1.500 de euro.

De asemenea, programul de guvernare mai prevede şi accelerarea programului de înzestrare cu corvete pentru Forţele Navale, dar şi a altor 12 programe de înzestrare deja aprobate de Parlament.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇