Guvernul a sesizat Parchetul după scandalul privind publicarea datelor despre vaccinare UPDATE Ministerul Sănătății spune că nu sunt secrete

Guvernul a sesizat Parchetul după scandalul privind publicarea datelor despre vaccinare <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Ministerul Sănătății spune că nu sunt secrete

Corpul de Control al premierului a transmis Ministerului Public o sesizare penală ”in rem”, după scandalul privind publicarea datelor despre centrele de vaccinare de către Ministerul Sănătății.

Datele au fost publicate de Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Vlad Voiculescu.

Sesizarea vine în urma unui control efectuat la Ministerul Sănătăţii şi alte instituţii din subordinea Guvernului, care au atribuţii legale în privinţa gestionării platformei naţionale privind vaccinarea.

Verificările arată că pe 7 martie 2021, într-o jumătate de oră, au fost 181 de încercări nereuşite de acces la platforma de vaccinare printr-un cont solicitat de Ministerul Sănătăţii. Tentativele de accesare au fost de la o adresă IP găzduită pe un server privat din Germania.

ADVERTISING

Concluziile la care a ajuns Corpul de Control le puteți vedea, pe larg, AICI

UPDATE: Reacția Ministerului Sănătății

În replică, Ministerul Sănătăţii a transmis că au fost accesate doar date statistice, fără caracter secret, adică informaţii publice, care pot fi obținute de orice persoană.

Insituția subliniază că Ştefan Voinea avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară.

În cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, spune ministerul, acesta ar fi trebuit adus la cunoştinţa oricărei persoane ce se afla în situaţia de a accesa acele date.

ADVERTISING

Întreaga reacție a Ministerului Sănătății o puteți citi AICI

Context

La începutul lunii martie, Ministerul Sănătăţii a publicat, în premieră, date referitoare la pandemie defalcat pe judeţe.

De exemplu, s-a prezentat numărul de teste realizate în fiecare judeţ, rata de pozitivare, numărul persoanelor spitalizate, cel al vindecaţilor şi cel al celor care s-au reinfectat. De asemenea, s-au publicat date referitoare la centrele de vaccinare.

Ulterior, premierul Florin Cîţu a anunţat că vor fi făcute verificări dacă Ministerul Sănătăţii a respectat legislaţia atunci când a publicat aceste date, precizând că erau necesare mai multe avize.

ADVERTISING

În replică, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a spus că date referitoare la numărul de teste ar fi trebuit să fie publicate cu mult timp înainte.

Aceste date au fost publicate de către consilierul onorific al ministrului Sănătăţii, Ştefan Voinea. Acesta a precizat că a avut acces la Registrul Electronic Naţional de Vaccinări printr-un cont cu permisiuni limitate, pentru a transparentiza datele legate de pandemie.

Voinea a explicat că a exportat datele în platforma data.gov.ro, fără a exista informaţii cu caracter personal, secret sau confidenţial.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇