Cum a ajuns Romprest să descarce camioane de gunoi urât mirositor în parcul Herăstrău. Care sunt pagubele și cum s-ar putea rezolva problema

Cum a ajuns Romprest să descarce camioane de gunoi urât mirositor în parcul Herăstrău. Care sunt pagubele și cum s-ar putea rezolva problema

Din cauză că nu și-ar fi primit banii la timp, Compania Romprest a descărcat în Parcul Herăstrău mormane de gunoi urât mirositor.

Comisarii Gărzii de Mediu au intervenit pentru verificări, iar primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat că – deși nu administrează parcul – va ajuta la strângerea deșeurilor, oricând e nevoie.

Parcul Herăstrău este administrat de Primăria Capitalei, prin intermediul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB). Dar de îngrijirea spațiului verde se mai ocupa și o companie municipală.

Asta, până când administrația locală a rămas fără bani și n-a mai putut plăti serviciile.

ADVERTISING

Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu Octavian Berceanu a explicat pentru SpotMedia.ro că Romprest – compania care asigura salubrizarea - a descărcat gunoaie în parcul Herăstrău. Iar asta este ilegal.

Octavian Berceanu: Am găsit creveți și sticle de ulei. Solul a fost contaminat

”Compania municipală care se ocupa de curățenia zonei n-a mai avut bani să lucreze. Nici ALPAB n-a mai avut bani și a tot prelugit starea de fapt, fără să-i mai plătească prestatorului (Romprest, pentru ridicarea gunoiului – n.red.).

Prestatorul susține că are un document. Facem chiar acum verificări.

Dar ceea ce s-a văzut și în poze este că prestatorul, Romprest, a descărcat deșeurile strânse de pe raza parcului tot în parc. În plus, noi avem mari dubii că sunt deșeuri strânse doar din parc. Am găsit creveți și sticle de ulei. Cine se duce în parc cu sticla de ulei?

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La fel de bine pot fi deșeuri de la restaurantele din zonă. Acum facem cercetări să stabilim toți actorii implicați. Ar putea fi Romprest și ALPAB, dar și agenți economici care, în loc să plătească pentru ridicarea gunoiului, l-au aruncat în parc.

Între timp, s-au apucat să strângă. De fapt, pe noi ne interesază fapta în sine. Dincolo de conflictul dintre ALPAB și Romprest, astfel de presiuni – cu descărcarea gunoiului în parc - nu sunt în regulă.

Solul a fost contaminat. S-a scurs levigat (zeamă de gunoi – n.red.) acolo. Va trebui schimbat solul...

depozit-gunoi-Herastrau
Locul din parcul Herăstrău în care au fost depozitate gunoaiele

La finalul anchetei vom ieși public și vom anunța, pe larg, toate măsurile dispuse”, a precizat Octavian Berceanu pentru SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Clotilde Armand: Nu putem sta cu brațele încrucișate

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a transmis printr-o postare pe rețelele de socializare că, deși instituția pe care o conduce nu administrează Herăstrăul, va interveni pentru a curăța parcul, dacă va fi nevoie.

Asta se întâmplă acum în Parcul Herăstrău. Am sesizat serviciul de Mediu al Poliției Locale să verifice situația....

Publicată de Clotilde Armand pe Joi, 8 aprilie 2021

Am luat legătura cu reprezentanți ai firmei Romprest, dar până la momentul publicării acestui articol nu am reușit să obținem și un punct de vedere cu privire la situație.

Amendă de 50.000 de lei de la Poliția Locală București

Poliția Locală a Municipiului București a anunțat pe o rețea de socializare că a amendat cu 50.000 de lei compania Romprest din cauză că aceasta aceasta a depozitat gunoi în parc.

”Sancțiunea a fost aplicată, joi, la prânz, de către inspectorii Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București care au constatat că angajații operatorului cu pricina au deversat în parc, direct pe spațiul verde, gunoiul provenit din activitatea de salubritate.

Polițiștii locali au luat măsuri și împotriva Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement care a fost sancționată contravențional cu avertisment pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor.

În urma intervenției inspectorilor DGPLCMB și a măsurilor dispuse, deșeurile deversate în parc au fost încarcate în containere iar spațiul a fost salubrizat”, a transmis Poliția Locală București.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în zilele următoare cu gunoiul care se strânge din parc.

Spotmedia.ro va urmări evoluția evenimentelor și va reveni cu detalii.

Citește și:

Continuă războiul gunoaielor din Sectorul 1. Două proiecte prin care Clotilde Armand voia să reducă plățile către Romprest au fost respinse, după ce PNL nu le-a votat


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇