- Viktor Orban, premierul Ungariei, folosește două vaccinuri neautorizate;
- Acesta a interzis printr-un decret ca pe adeverința de vaccinare să apară numele producătorului;
- Efectele secundare de la Sputnik V, asemănătoare cu cele de la AstraZeneca;
- Vaccinul rusesc are o eficacitate de 93% și e în proces de autorizare de către Agenția Europeană a Medicamentului;
- Rusia vinde formula vaccinului în străinătate în schimbul unui număr de doze necesare pentru imunizarea propriilor cetățeni;
- În Slovacia, premierul urmează să demisioneze pentru că a cumpărat vaccin rusesc;
- România pariază în continuare pe AstraZeneca. Sputnik V nu e o soluție;
În Ungaria, e imposibil pentru un cetățean să aleagă tipul de vaccin cu care se imunizează
O persoană care decide să-și facă injecția acceptă un fel de loterie a vaccinării. Guvernul lui Viktor Orban, pe lângă dozele pe care le primește de la Uniunea Europeană, a încheiat contracte cu Rusia pentru Sputnik, dar și cu China pentru Sinopharm.
Niciuna dintre aceste soluții nu este autorizată de Agenția Europeană a Medicamentului.
Mai mult, Viktor Orban a decis, printr-un decret, ca pe adeverința de vaccinare să nu apară numele producătorului și tipul de ser inoculat.
Autoritățile din Ungaria desfășoară o intensă campanie de vaccinare, reușind să injecteze cel puțin o doză la peste 26% din cetățenii țării.
Spre comparație, în România, doar 11,2% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin.
Pe de altă parte, virusul face ravagii în Ungaria. Mortalitatea asociată infecției Covid-19 este de 2.352 de persoane la un milion de locuitori, una dintre cele mai ridicate din lume, în timp ce în România e de 1.292 de persoane la un milion de locuitori.
Austria și Germania pregătite să se vaccineze cu Sputnik?
Exemplul Ungariei e sugestiv în contextul în care tot mai multe state europene caută, pe cont propriu, să rezolve criza de vaccin cu care se confruntă.
Această criză a generat discuții pro și contra, dar și interesul unor guverne de a achiziționa vaccinul Sputnik V, soluție dezvoltată de cercetătorii ruși și care se află în curs de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).
Austria și landul german Bavaria sunt în negocieri pentru a achiziționa un milion, respectiv 2,5 milioane de doze de vaccin de la Vladimir Putin.
Sebastian Kurz, cancelarul austriac, și-a propus să accelereze vaccinarea după ce guvernul său a fost aspru criticat pentru încetineala campaniei de imunizare a populației.
A reușit să recupereze, iar acum 15% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin.
Cotidianul austriac “Der Standard” a anunțat în data de 8 aprilie că întârzierile de livrare a vaccinului AstraZeneca continuă, “săptămâna viitoare nicio doză din această soluție nu va ajunge în țară”.
Rusia nu poate produce Sputnik în cantități mari
Încercarea unor state europene de a căuta soluții pe cont propriu are legătură mai degrabă cu o reală criză de vaccin provocată de problemele de producție și de livrare ale companiei AstraZeneca decât de efectele secundare ale acestuia, printre care și rarele cazuri de tromboză.
“Dacă Austria primește suplimentar un milion de doze, vom fi capabili să ne întoarcem la normalitate mult mai repede și vom salva vieți și locuri de muncă”, a declarat Sebastian Kurz, cancelarul Austriei.
Mai mulți lideri europeni, inspirați de succesul campaniei de vaccinare din Israel au realizat că, în urma incapacității de livrare a AstraZeneca, nu au suficiente doze pentru a atinge pragul de imunizare a 60% din populație până la începutul verii pentru a ridica restricțiile provocate de pandemie.
Problema e că nici Rusia nu are vaccin și nu poate să-l producă în cantități suficiente.
Sputnik V este o soluție asemănătoare cu cea creată de Oxford pentru compania AstraZeneca.
E dezvoltată pe bază de adenovirus și pentru imunizare e nevoie de două doze și are o eficacitate de 93%, conform datelor din studiul depus la EMA pentru autorizare.
Mai mulți experți au anunțat că efectele secundare sunt asemănătoare la cele două vaccinuri, iar posibilitatea de a apărea rare cazuri de tromboze e prezentă și la vaccinul rusesc.
Campania de vaccinare din Rusia merge mult mai rău decât cea din Uniunea Europeană.
Rusia oferă formula vaccinului Indiei în schimbul unui număr suficient de doze
Până acum, autoritățile de la Moscova au oferit cel puțin o doză de vaccin la 4,7% din populație. UE a reușit să injecteze cel puțin o doză la peste 13,1% din populația blocului comunitar.
Mai mult, reprezentanții Rusiei încearcă să găsească soluții de a produce Sputnik V în afara țării în cantități mult mai mari pentru ca, apoi, să-l importe în țară pentru a putea alimenta campania de vaccinare locală.
Criza de vaccin din Rusia e mult mai gravă decât cea din Europa. Reprezentanții Moscovei încearcă să încheie un contract cu cel mai mare producător de vaccinuri din India, care ar trebui să realizeze 852 de milioane de doze din care o parte să le aducă în țară.
"Ne confruntăm cu perspectiva creșterii acestei cooperări în domeniul vaccinurilor", a declarat ambasadorul Indiei în Rusia, Shri Varma, într-o conferință de presă, citat de New York Times. „Avem în vedere lansarea Sputnik în India, folosind capacitățile noastre de producție pentru a oferi vaccinul în India, în Rusia și în întreaga lume.”
De asemenea, pentru producerea lui Sputnik V, au fost încheiate contracte cu Coreea de Sud, China, unde s-ar putea produce 160 de milioane de doze, Brazilia, 8 milioane și Italia, 10 milioane.
Din această goană după fabrici de vaccin a autorităților ruse se poate deduce că acestea realizează parteneriate cu companii care dețin linii de producție de vaccin, oferindu-le soluția în schimbul unei anumite cantități de ser.
E greu de presupus că Rusia poate deveni un mare exportator de vaccin atâta timp cât încearcă să găsească o rezolvare pentru a-și asigura dozele necesare propriei campanii de vaccinare.
Lipsa de încredere în Sputnik a provocat o criză politică în Slovacia
O altă problemă pe care o au liderii politici care vor să cumpere vaccin rusesc e că nu au o percepție clară a gradului de încredere a populației în Sputnik.
E un vaccin neautorizat la nivelul Uniunii Europene. Ce se va întâmpla când vor apărea primele cazuri de efecte secundare, iar acestea vor fi făcute publice?
Dacă la un vaccin autorizat și produs de mari companii de medicamente au ieșit atâtea discuții în jurul reacțiilor adverse, în jurul unui vaccin neautorizat, în cazul unor accidente, neîncrederea va fi și mai mare.
Premierul slovac urmează să-și dea demisia din cauza unei crize guvernamentale provocate de faptul că au fost achiziționate doze de vaccin rusesc fără ca acesta să fie autorizat de către Uniunea Europeană. În urma scandalului, ministrul Sănătății a demisionat săptămâna trecută.
Mai mult, autoritățile medicale din Slovacia au decis să returneze transportul de vaccin Sputnik V din cauza "frecventelor încălcări ale contractului".
Reacția oficialilor din această țară, membră a Uniunii Europene, a fost provocată de faptul că vaccinul are probleme de calitate, a anunțat Euronews.
În România va continua vaccinarea cu AstraZeneca. Despre Sputnik nu vorbește nimeni
Sentimentul de neîncredere în Rusia e unul larg răspândit la noi în țară, iar când vine vorba și de un vaccin neautorizat, niciun oficial nu-și permite să promoveze Sputnik V ca pe o soluție de a ieși din pandemie.
Decizia Bucureștiului e de a rămâne pe schema de vaccinare a Uniunii Europene și să continue procesul de imunizare cu AstraZeneca și celelalte trei soluții autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului.
”În urma şedinţei de lucru s-au desprins concluziile. Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate categoriile de vârstă. Cine a făcut prima doză cu AstraZeneca continuă tot cu acesta. Persoanele care la prima doză au avut un eveniment trombotic au contraindicaţie pentru vaccinul de la AstraZeneca”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Sputnik V nu e decât un simptom al crizei de vaccin de la nivelul Uniunii Europene, singurele soluții pentru el ar fi autorizarea și preluarea de către o mare companie farmaceutică, una care poate să mărească producția.
Dar atunci propaganda lui Putin s-ar dezumfla, liderul rus fiind obligat să recunoască faptul că nu a reușit să satisfacă nevoia de vaccin din propria țară și a avut nevoie de ajutor. Ceea ce pentru un dictator e inacceptabil.