Vaccinul rusesc Sputnik V nu va fi autorizat în UE înainte de sfârșitul lunii iunie, avertizează Franța

Vaccinul rusesc Sputnik V nu va fi autorizat în UE înainte de sfârșitul lunii iunie, avertizează Franța

Vaccinul rusesc Sputnik V nu va putea fi autorizat în interiorul UE „înainte de sfârşitul lunii iunie”, a avertizat joi secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, în contextul în care anumite ţări europene avansează această pistă pentru a accelera campania de vaccinare.

„Există o primă etapă a examinării (dosarului de autorizare), pe care o numim analiză ştiinţifică, care, fără îndoială, ni se spune, va decurge cel puţin până la jumătatea lui iunie”, a declarat Clément Beaune în faţa Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, relatează AFP.

„Şi apoi există o ultimă etapă care este avizul Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) pentru autorizaţia de scoatere pe piaţă, care durează încă vreo câteva săptămâni. Deci nu este un vaccin care va fi autorizat cel mai probabil înainte de sfârşitul lunii iunie”, a adăugat el.

În acel moment, UE ar trebui să aibă „mult mai multe doze disponibile (de la alte laboratoare – n.red.), deci nevoia va fi mult mai puţin stringentă”, a mai spus el.

ADVERTISING

Armă de propagandă

Clément Beaune a atras atenţia asupra capacităţilor limitate de producţie a vaccinului rusesc şi a reproşat Moscovei, după alţi responsabili francezi şi europeni, că utilizează Sputnik ca o armă de propagandă pe scena internaţională.

"Există acţiuni geopolitice care sunt utilizate de prietenii noştri ruşi pentru a arăta până în ce punct sunt prezenţi în Uniunea Europeană", a afirmat secretarul de stat francez.

"Să nu fim naivi, au o strategie de divizare în UE care pentru moment nu a funcţionat, cu atât mai bine, dincolo de câteva lovituri", şi-a exprimat el satisfacţia.

ADVERTISING

Care sunt țările gata să folosească Sputnik V

Dintre cele 27 de state membre UE, doar Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă au decis până acum să recurgă la vaccinul rusesc fără a aştepta validarea sa de Agenţia Europeană pentru Medicamente.

În Slovacia, această decizie a dus la demisia, marţi, a prim-ministrului Igor Matovic, criticat inclusiv în interiorul guvernului său.

Alte ţări, precum Germania, se declară gata să folosească vaccinul Sputnik V pentru a combate pandemia, cu condiţia ca el să fie aprobat de EMA.

"Nu excludem nicio soluţie, nicio pistă, dar să nu ne facem iluzii privind vaccinurile ruseşti sau chinezeşti", a mai spus Clément Beaune.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇