Grupul Wagner oferă 15 milioane de dolari recompensă pentru asasinarea unui ministru italian

Grupul Wagner oferă 15 milioane de dolari recompensă pentru asasinarea unui ministru italian

Gruparea rusă de mercenari Wagner a pus recompensă pe capul ministrului italian de interne, Guido Crosetto, care a acuzat organizația că provoacă un val în creștere de imigranți în Italia.

Serviciul secret din Italia a primit informaţia despre recompensa Grupului Wagner în urmă cu zece zile, dar a făcut-o publică abia săptămâna aceasta, relatează Euractiv.

Ministrul de Interne Guido Crosetto a dat vina pe grupul Wagner pentru creșterea numărului de imigranți din Africa veniţi în Italia. Potrivit datelor acestuia, migrația a crescut la 20.021 de persoane de la 1 ianuarie până la 15 martie 2023, comparativ cu 6.263 de migranți care au intrat în țară în aceeași perioadă din 2022 și 6.041 în 2021.

ADVERTISING

Crosetto a spus că grupul Wagner se află în spatele acestei creșteri a numărului de migranți care a provocat tulburări în Italia și în Europa, precum și mai multe decese ale celor care încearcă să traverseze Mediterana și Canalul Mânecii.

"Cred că acum se poate spune cu siguranță că creșterea exponențială a fenomenului migrator care pornește de pe țărmurile africane este, de asemenea, într-o măsură deloc nesemnificativă, parte a unei strategii clare de război hibrid pe care o implementează divizia Wagner, folosindu-și prezența considerabilă în unele țările africane", a afirmat ministrul.

ADVERTISING

El a adăugat că, așa cum și-au dat seama că atacurile cibernetice fac parte din conflictul ucrainean, UE, NATO și Occidentul ar trebui să înțeleagă că flancul sudic european devine tot mai periculos: "Ar trebui să observe că migrația necontrolată și continuă, adăugată la criza economică și socială, devine un mod de a lovi cele mai expuse țări, în primul rând Italia, și opțiunile lor geo-strategice, clar și precis."

Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, a avut o poziție similară în timpul unei vizite în Israel, unde a declarat presei că "este îngrijorător faptul că mulți dintre migranții care ajung în Italia vin din zone controlate de grupul Wagner".

ADVERTISING

Organizația paramilitară înființată și condusă de oligarhul Evgheni Prigojin a fost acuzată că acționează în mai multe țări africane, printre care Libia, Mali și Republica Centrafricană. În Ucraina, mercenarii ruși sunt agrenați în bătălia sângeroasă de la Bahmut.

Prigojin a transmis un răspuns la aceste acuzații pe canalul său de Telegram, negând orice implicare și numindu-l pe Crosetto "mudak", un termen insultător în limba rusă. "Crosetto ar trebui să se uite mai puțin în alte direcții și să se descurce cu problemele lui, pe care probabil n-a reușit să le rezolve. Nu știm ce se întâmplă în criza migrației, nu-i treaba noastră. Avem destule probleme cu care trebuie să ne descurcăm", a scris Prigojin.

Deși informațiile serviciilor secrete italiene arată că grupul Wagner a pus o recompensă de 15 milioane de dolari pentru asasinarea lui Guido Crosetto, securitatea acestuia nu a fost întărită, scrie Euractiv.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇