Grindeanu: Locomotiva de la Galați tocmai ieșise din revizie. Sunt zeci de ani de când nu s-a cumpărat nicio garnitură nouă de tren. N-am avut nicio implicare în alegerea conducerii CFR (Video)

Grindeanu: Locomotiva de la Galați tocmai ieșise din revizie. Sunt zeci de ani de când nu s-a cumpărat nicio garnitură nouă de tren. N-am avut nicio implicare în alegerea conducerii CFR (Video)

Abia după mai mult de 24 de ore de la accidentul feroviar din Galați – în care o angajată CFR Călători a murit, iar 3 bărbați au fost răniți – ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu (PSD) a organizat o conferință de presă în care a oferit câteva detalii despre situația CFR Călători.

Acesta a susținut că de 20 de ani nu s-au cumpărat locomotive și vagoane și că abia în perioada următoare ar urma să vină material rulant nou.

Grindeanu susține că nu a avut nicio implicare în alegerea conducerii CFR Călători. Dar că poate cere Adunării Generale a Acționarilor (AGA) să evalueze conducerea societății, ca să afle dacă nu cumva compania încă mai închiriază material rulant bun către firme terțe, în loc să-l utilizeze pentru siguranța călătorilor.

ADVERTISING

„Sunt zeci de ani de când nu s-a cumpărat în România nicio garnitură nouă de tren.

Cum stăm, din acest punct de vedere: s-a încheiat achiziția a 37 de trenuri moderne. Primele garnituri vin de anul acesta.

Se află în evaluare tehnică încă 82 de trenuri de scurt sau lung parcurs.

De asemenea, în această săptămână se depun ofertele pentru 16 locomotive electrice noi.

Iar în 2022 s-a dispus modernizarea a 24 de locomotive și conversia a încă 20 de locomotive diesel în electrice.

Vă spun ca să vedeți că s-a intrat pe un făgaș. Odată cu PNRR, cu banii europeni, iată că se intră pe un făgaș (...)

Sorin Grindeanu la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – 27.03.2023

Conferință de presă susținută prim-vicepreședintele #PSD, Sorin Grindeanu, vice-premier, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii

Publicată de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii România pe Luni, 27 martie 2023

Ministerul Transporturilor a sprijinit orice propunere care a venit de la CFR Călători. Dar până la urmă compania își face propria gestiune. Și sunt câteva luni de când s-a încheiat 109 (Ordonanța 109 a Guvernanței Corporative, care prevede că membrii Consiliului de Administrație trebuie selectați în baza unei proceduri, nu instalați prin numiri politice - n.red.). A fost o firmă care a făcut selecție pentru Consiliul de Administrație. Rolul ministerului acolo nu a existat. A fost bornă pentru trimestrul IV al 2022”, a spus Sorin Grindeanu.

ADVERTISING

„Locomotiva abia ieșise dintr-o revizie, în dimineața zilei accidentului”

Întrebat de jurnaliști dacă s-au mai lămurit condițiile în care s-a petrecut accidentul feroviar de la Galați, Grindeanu a spus:

„În acest moment e în desfășurare o anchetă. Ar fi cel puțin ciudat din partea mea să mă pronunț înainte să apară rezultatele anchetei. Dar vă pot spune ceva, cred eu, în premieră: locomotiva care a produs accidentul a ieșit din revizie tehnică de la Depoul Ploiești în dimineața acelei zile, de 25 martie 2023.

CFR are 1.100 de locomotive și peste 2.100 de vagoane. În uz, în acest moment, are cam 40% dintre locomotive și tot cam atâtea vagoane. Vreo 900 și ceva de vagoane. Nu s-a investit timp de zeci de ani”, a răspuns Grindeanu.

ADVERTISING

Jurnalistul Radio România Actualități (RRA) a menționat faptul că revizia la care fusese supusă locomotiva care a provocat accidentul de la Galați a fost una minoră, nu capitală (numită de inginerii CFR „reparație capitală - RK”). La întrebarea jurnalistului RRA, Sorin Grindeanu a susținut că nu știe când a fost supusă locomotiva unei reparații capitale, dar că ancheta va scoate la lumină și această informație.

Tot jurnalistul RRA a întrebat dacă, în continuare, CFR Călători închiriază locomotive în stare bună către firme terțe și continuă să folosească pentru transportul călătorilor material rulant uzat.

„Nu am cunoștință despre așa ceva. Dacă se întâmplă, atunci conducerea companiei va răspunde. Ministerul nu a avut niciun rol în selecția Consiliului de Administrație și a managementului. Pot cere AGA să ceară Consiliului de Administrație să facă o evaluare a managementului”, a precizat Grindeanu.

Reamintim că, în seara zilei de sâmbătă, 25 martie, la ora 19.19, o locomotivă a lovit un vagon de călători, în timpul formării unui tren, în Gara CFR Galați. Din primele declarații ale Poliţiei reiese că sistemul de frânare al locomotivei s-ar fi defectat. Dar până la acest moment autoritățile feroviare nu au comunicat nicio concluzie certă cu privire la cauzele producerii accidentului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇