Grevele din transporturi blochează Europa de Paște: Țările în care vor fi probleme

Grevele din transporturi blochează Europa de Paște: Țările în care vor fi probleme

Mai multe greve ale angajaților din transporturi au loc sau urmează să se desfășoare în următoarea perioadă în câteva țări de pe continent.

Acțiunile sindicale declanșate de angajații din sectorul transporturilor nemulțumiți de creșterea costului vieții se vor extinde în mai multe state europene, astfel că multe planuri de călătorie în perioada Paștelui catolic și a celui ortodox vor fi date peste cap.

Greve de amploare sunt anunțate în Spania, Portugalia, Franța, Germania și Marea Britanie, anunță Euronews.

Spania: Greve pe 17 aeroporturi

Unele dintre cele mai aglomerate aeroporturi vor fi blocate de grevele organizate de membrii sindicatelor personalului de la sol și din sectorul de marfă al companiei Swissport Handling.

Între 27 martie și 13 aprilie, sindicaliștii au organizat greve de câte 24 de ore în fiecare luni, marți și joi.

Swissport Handling operează pe aeroporturile din Madrid (Barajas), Barcelona (El Prat), Reus, Alicante, Valencia, Murcia, Málaga, Almería, Salamanca, Valladolid, Burgos, Logroño, Zaragoza, Huesca, Lanzarote, Gran Canaria și Tenerife Sur.

ADVERTISING

Sindicaliștii își vor desfășura activitatea la capacitate minimă, conform prevederilor legale din Spania, așa că nu este clar ce impact va avea protestul asupra pasagerilor.

Portugalia: Grevă la Imigrări

Angajații serviciului de imigrări sunt în grevă în intervalul 6-10 aprilie. Greva va coincide cu weekendul Pașterului catolic și ar putea provoca "perturbări majore pe aeroporturi", potrivit agenției de presă LUSA.

Sindicatele se opun restructurărilor din serviciile de imigrări și frontieră (SEF), în care lucrează aproximativ 900 de inspectori și 700 de angajați civili.

Ministerul britanic de Externe a transmis o avertizare în care le recomandă celor care călătoresc în Portugalia să-și rezerve timp suplimentar pentru controlul de frontieră la intrarea și la ieșirea din această țară.

Ministerul de la Londra a actualizat și recomandările de călătorie, avertizând că în Portugalia există riscul izbucnirii unor incendii de pădure, iar în unele zone trebuie purtată masca de protecție din cauza riscului de Covid.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Germania: Greve în transporturi după Paștele catolic

Sindicatele din serviciile publice au intrat în perioada de arbitraj după ce negocierile asupra salariilor s-au încheiat cu rezultate neconcludente, ceea ce înseamnă că grevele care au afectat sectorul transporturilor în săptămânile trecute sunt suspendate până după Paștele catolic. Prin urmare, acțiunile de protest vor fi reluate în Săptămâna Mare a Paștelui ortodox.

Săptămâna aceasta, o "megagrevă" a provocat haos în transporturile din Germania. Două dintre cele mai mari sindicate din transport, reprezentând majoritatea salariaților din acest sector, au blocat căile ferate și aeroporturile în cea mai mare mișcare de protest din ultimele trei decenii din această țară. E de așteptat, așadar, ca reluarea acțiunilor sindicale după Paștele catolic să provoace noi perturbări ale traficului feroviar și aerian.

ADVERTISING

Franța: Protestele la adresa reformei pensiilor nu contenesc

Sindicatele din toată țara au declanșat lupta la scenă deschisă împotriva proiectului guvernului de a crește limita vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, iar revoltele s-au intensificat în Paris și în majoritatea orașelor.

Joi a avut loc o nouă grevă de amploare, iar Autoritatea de Aviație Civilă le-a recomandat companiilor aeriene să anuleze 20% din zborurile din Bordeaux, Marsilia, Nantes și Toulouse. Aeroportul parizian Orly nu a fost afectat de aceste anulări.

Întrucât controlorii de trafic aerian s-au alăturat grevelor, compania Ryanair și-a avertizat călătorii să se aștepte la întârzieri și anulări ale zborurilor către și din Franța până sâmbătă, 8 aprilie. Sunt afectate şi zborurile către destinații populare, precum Italia, Spania și Africa de Nord.

Acțiunile sindicale vor continua să perturbe traficul aerian în Franța, unde numai controlorii de trafic aerian au fost 30 de zile în grevă în acest an, provocând anularea a 3.080 de zboruri, potrivit Ryanair.

Protestele ar putea afecta și circulația trenurilor. Compania feroviară de stat SNCF a anunțat că trenurile de mare viteză vor circula aproape de regimul normal înaintea Paștelui catolic. Trenurile Intercity vor mai avea perturbări, întrucât doar un sfert din garnituri vor porni pe traseu și nu vor fi trenuri de noapte, iar circulația pe rutele locale va fi redusă drastic.

Eurostar a anunțat că încearcă să asigure activitatea "aproape de nivelul normal" după ce două trenuri Paris-Londra au fost anulate joi dimineață.

Marea Britanie: Aglomerație pe Heathrow, grevă la Pașapoarte

La Londra, 1.400 de agenți de securitate de la aeroportul Heathrow sunt în grevă în acest weekend. Agenții de la terminalul 5, principala poartă folosită de Brittish Airways și multe companii internaționale, au încetat activitatea din 31 martie până duminică, 9 aprilie.

Potrivit conducerii aeroportului Heathrow, activitatea se desfășoară normal. Pasagerii care se îmbarcă de la terminalul 5 sunt sfătuiți să se prezinte nu mai devreme de două ore înainte de ora zborului pentru rutele europene și nu mai devreme de trei ore înaintea curselor intercontinentale pentru a evita aglomerația. Pasagerii care pleacă de la alte terminale nu sunt afectați de această grevă.

Agenții de pază cer mărirea salariilor și au respins propunerea de majorare cu 10 cenți pe oră făcută de conducerea aeroportului. Potrivit sindicaliștilor, un agent de pază este plătit cu 24.000 de lire sterline pe an (27.400 de euro pe an, adică 2.284 de euro pe lună).

Sindicatul a anunțat că "greva va provoca o perturbare uriașă și întârzieri pe Heathrow de Paște". Conducerea aeroportului a transmis, însă, că va aplica planuri de rezervă pentru a asigura activitatea, în ciuda "amenințărilor" sindicatului.

British Airways a anunțat anularea a 32 de zboruri pe zi în timpul acestei greve - în total, peste 300 de curse vor fi anulate.

În Marea Britanie va fi o situație specială pentru că și angajații serviciului de pașapoarte au intrat în grevă. Mai bine de 1.000 de membri ai sindicatului de servicii publice și comerciale (PCS) de la serviciul de pașapoarte din Anglia, Scoția și Țara Galilor (Durham, Glasgow, Liverpool, London, Newport, Peterborough și Southport) au încetat activitatea din 3 aprilie. Greva va dura până pe 5 mai.

Deși nu va perturba transporturile, greva poate afecta planurile de călătorie pentru multe persoane care au nevoie de pașapoarte. Peste un milion de solicitări de pașapoarte sunt programate în perioada grevei, potrivit Business Travel Association.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇