Au început măsurătorile pe canalul Bâstroe, cu o navă pusă la dispoziție de ucraineni, pe care se află și doi experți români

Au început măsurătorile pe canalul Bâstroe, cu o navă pusă la dispoziție de ucraineni, pe care se află și doi experți români

De dimineaţă au început măsurătorile mult aşteptate pe canalul Bâstroe, anunţă secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu.

Au început vineri şi se vor încheia sâmbătă.

Măsurătorile au fost cerute de autorităţile din România după informaţiile contradictorii privind eventuale lucrări de dragare realizate de partea ucraineană.

Scrioşteanu a declarat, la Digi24, că măsurătorile sunt făcute cu o navă pusă la dispoziţie de partea ucraineană, pe care sunt şi doi experţi din România care lucrează împreună cu un expert ucrainean.

ADVERTISING

”În aproximativ 10-12 zile vom avea interpretarea rezultatelor şi pe braţul Chilia şi pe celelalte braţe, Solomonov şi canalul Bîstroe, şi vom fi edificaţi vis-à-vis de ceea ce este în teren, din mal în mal, inclusiv pe toate zonele navigabile din partea ucraineană”, a explicat el.

El a amintit că măsurătorile au fost solicitate de România la începutul lunii martie, printr-o scrisoare a Ministerului de Externe către partea ucraineană, ”având în vedere comunicările părţii ucrainene care oarecum se contraziceau la acel moment şi a fost nevoie de aceste măsurători pentru a avea o bază de discuţie între cele două state”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirma, săptămâna trecută, că mandatul experţilor români care discutau cu partea ucraineană pe tema canalului Bâstroe este de a se permite măsurătorile, precizând că nu este foarte important dacă acestea sunt realizate de experţi români, de o echipă româno-ucraineană sau de una independentă, ci este important să fie cunoscute adâncimile la care s-a ajuns pe acel canal.

Autorităţile române şi cele ucrainene au convenit, în 3 martie, în prima întâlnire tehnică referitoare la canalul Bâstroe, ca România să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bâstroe din 15 martie.

ADVERTISING

Dar iată că abia acum au început aceste măsurători.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇