Grecia se pregătește de ”cel mai cald” weekend din iulie din ultima jumătate de secol

Grecia se pregătește de ”cel mai cald” weekend din iulie din ultima jumătate de secol

Acest weekend, în Grecia, ”riscă să fie cel mai cald din ultimii 50 de ani” din luna iulie, a avertizat, vineri, un meteorolog la postul public de televiziune, iar duminică se preconizează 44°C la Atena şi 45°C în Tesalia, în timp ce această ţară este afectată de o caniculă care urmează să se prelungească şi săptămâna viitoare.

Potrivit serviciului naţional de meteorologie EMY, citat de AFP,vineri s-au înregistrat la prânz 41°C în Attica, în regiunea Atenei, şi până la 44°C în Tesalia (centru).

Duminică se anunţă cea mai grea zi, cu temperaturi de până la 44°C la Atena şi 45°C în Tesalia.

ADVERTISING

”Acest weekend riscă să fie cel mai cald din iulie, din ultimii 50 de ani”, a spus meteorologul postului public de televiziune ERT Panagiotis Giannopoulos.

”Atena va avea temperaturi de peste 40°C timp de şase-şapte zile, până la sfârşitul lunii iulie”, o perioadă excepţional de lungă, chiar şi pentru o capitală europeană obişnuită cu căldura estivală, a precizat el.

De aceeaşi părere este meteorologul postului privat de televiziune Mega, Yannis Kallianos, care a catalogt acest val de căldură drept o ”caniculă interminabilă şi puternică”.

ADVERTISING

”Potrivit ultimelor previziuni, valul de căldură ar putea dura până joia şi vinerea viitoare, 27 şi 28 iulie”, a adăugat el.

Duminică şi luni, rafale de vânt din nord, cu o viteză de până la 60 de kilometri pe oră, riscă să favorizeze izbucnirea unor incendii, a mai avertizat Kallianos.

Toate siturile arheologice din Grecia, inclusiv Acropola din Atena, rămân închise în cele mai calde ore ale zilei, până duminică, potrivit ministerului Culturii.

Ministerul Muncii i-a îndemnat pe angajatori să favorizeze munca la distanţă, iar Ministerul Sănătătlii a recomandă evitarea oricăror deplasări care nu sunt necesare în mijlocul zilei.

ADVERTISING

”Ne aşteaptă trei zile grele. Trebuie să  fim atenţi”, a avertizat la ERT ministrul Protecţiei Civile Vassilis Kikilias.

În capitala greacă, un record absolut de căldură - de 44,8°C - a fost înregistrat în iunie 2007, potrivit Observatorului Naţional din Atena. Recordul absolut în Grecia a fost înregistrat în iulie 1977 - 48°C - la Eleusina, în apropiere de Atena..


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇