Germania vrea să facă din armata sa "coloana vertebrală" a apărării europene: Trebuie să fie gata de război în toate zonele

Germania vrea să facă din armata sa "coloana vertebrală" a apărării europene: Trebuie să fie gata de război în toate zonele

Ministrul Apărării de la Berlin, Boris Pistorius, consideră că a venit timpul ca Germania să fie „o țară matură” în privința politicii de securitate. El subliniază că invazia Rusiei în Ucraina a modificat rolul Germaniei și al armatei sale pe continent.

Germania intenționează să-și accelereze reformele în organizarea sa militară, în cadrul unui proces în curs de revizuire a armatei țării, subliniază ministrul Pistorius, într-un document prezentat joi la Berlin.

Restructurarea este menită să facă forțele militare capabile să apere Germania și aliații săi, potrivit Deutsche Welle.

ADVERTISING

"Trebuie să fim coloana vertebrală a descurajării și apărării colective în Europa. Populația noastră, la fel și partenerii noștri din Europa, America de Nord și din lume, se așteaptă să ne asumăm această responsabilitate", prevede noua orientare strategică.

Bundeswehr, cum este cunoscută armata germană, "trebuie să fie gata de război în toate zonele. Acest lucru înseamnă că personalul și echipamentul său trebuie să fie orientate către îndeplinirea misiunilor sale solicitante", arată documentul citat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acesta arată, totodată, că o armată bine echipată, capabilă de victorie în lupte de mare intensitate în orice moment, "este singura modalitate de a asigura o descurajare credibilă și pace".

Ultima oară când guvernul german a prezent un set similar de orientări privind politica de apărare a fost în 2011.

Principala amenințare pentru Germania și Europa

Documentul de 19 pagini reprezintă o schimbare majoră a politicii de apărare, cunoscută ca "Zeitenwende", anunțată de cancelarul german Olaf Scholz în urma invadării Ucrainei în februarie 2022. "Odată cu Zeitenwende, Germania devine o țară matură în ceea ce privește politica de securitate", a spus Pistorius.

ADVERTISING

Înaintea publicării documentului, ministrul a scris într-un editorial publicat de ziarul Tagesspiegel că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a obligat continentul să se confrunte cu o nouă amenințare militară, care a modificat fundamental rolul Germaniei și al Bundeswehr.

În acest sens, documentul nominalizează în mod oficial Rusia ca principală amenințare pe termen lung la adresa păcii și securității, cu care se confruntă Germania și aliații săi europeni.

Germania se înarmează

Berlinul a creat anul trecut un fond special de 100 de miliarde de euro pentru cumpărarea de armament modern și s-a angajat să atingă obiectivul statelor NATO de a aloca cel cel puțin 2% din PIB cheltuielilor militare începând din 2024.

Noul document de politică de apărare face apel la factorii de decizie din guvernul german și din conducerea armatei să acționeze pentru accelerarea achizițiilor de echipament foarte necesar și a programelor de dezvoltare.

Armata și guvernul Germaniei au fost criticate în trecut pentru ritmul lent al achizițiilor. Raportul face, totodată, apel la oficiali să aplice excepțiile permise în prezent pentru a atribui mai rapid contractele către furnizori, precum și la grăbirea schimbărilor de legislație, la nevoie.

Totuși, Boris Pistorius este conștient că reformarea armatei va necesita mult timp și conchide că Bundeswehr va trebui să surmonteze mai multe decenii de neglijență.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇