Furie în Canada: Au stat ore întregi la coadă ca să fugă din calea flăcărilor, dar nu au putut urca în avioane (Video)

Furie în Canada: Au stat ore întregi la coadă ca să fugă din calea flăcărilor, dar nu au putut urca în avioane (Video)

Locuitorii din Yellowknike, capitala provinciei Teritoriile de Nord-Vest, sunt furioşi după ce au stat ore în şir la coadă şi nu au reuşit să se urce în avioanele de evacuare.

Un masiv incendiu de vegetaţie se apropie de oraşul din nordul Canadei, potrivit BBC.

Joi, focul se afla la 15 km nord-vest de Yellowknife şi ar putea ajunge la periferia oraşului până sâmbătă.

Acesta este unul dintre cele aproape 240 de incendii de vegetaţie care fac ravagii în Teritoriile de Nord-Vest, unde marţi a fost declarată stare de urgenţă.

Oamenii care au aşteptat ore întregi la cozi pentru a se îmbarca în zborurile de evacuare au fost anunţaţi de oficiali să încerce din nou vineri sau sâmbătă.

ADVERTISING

În timp ce regiunea canadiană este vastă şi puţin populată, capitala sa, Yellowknife, găzduieşte circa 20.000 de persoane – cărora li s-a cerut să plece din oraş până vineri la prânz.

Joi, o coadă imensă de oameni care aşteptau să se înregistreze pentru zboruri de evacuare se formase în faţa unui liceu local.

Canada's Yellowknife evacuates as fires loom

Pe o ploaie uşoară, poliţişti şi personal militar înaintau de-a lungul cozii oferind gustări, apă şi scaune.

Dar după-amiază un oficial al guvernului, Amy Kennedy, a afirmat că doar 400 de persoane pot urca în aeronavele care pleacă din Yellowknife. Cei cu probleme de mobilitate sau de imunitate au fost chemaţi peste rând.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Înţelegem că este foarte frustrant pentru cei care au stat la coadă de câteva ore şi care vor trebui să se aşeze din nou la rând mâine”, a precizat Kennedy.

Cea mai mare evacuare aeriană din istoria regiunii

22 de curse aeriene erau programate pentru vineri şi 1.800 de persoane ar trebui să se poată îmbarca. Însă aproximativ 5.000 de persoane trebuie să fie evacuate din Yellowknife pe calea aerului.

Cele două principale companii aeriene ale ţării sunt criticate pentru preţurile ridicate şi taxele pentru reprogramare.

Localnicii au acuzat Air Canada şi WestJet de umflarea preţurilor la zborurile care pleacă din oraş şi a taxelor de reprogramare pentru călătorii care urmau să ajungă la Yellowknife.

ADVERTISING

Într-o declaraţie pentru CBC News, un purtător de cuvânt al Air Canada a declarat că preţurile pentru zborurile directe au fost plafonate, iar compania îşi dublează acum operaţiunile normale din acest oraş.

Dar el a menţionat că sunt ”limitări impuse zborurilor din cauza incendiilor”.

Compania WestJet a declarat că şi-a ajustat tarifele pentru a evita ”escaladarea preţurilor” şi că renunţă la taxele de reprogramare pentru persoane care călătoreau la Yellowknife în următoarele cinci zile.

WestJet adjusts prices, flight schedule amid Yellowknife evacuation efforts

Şi altor companii aeriene li s-a cerut să ajute oamenii să plece din oraş.

Premierul Justin Trudeau a afirmat că ”a luat legătura” cu primarul oraşului, pentru a discuta despre situaţia de pe teren.

”Am reafirmat angajamentul guvernului de a asigura sprijin atât acum, cât şi în zilele şi săptămânile care urmează”, a scris el pe X, platforma cunoscută înainte ca Twitter.

Circa 46.000 de oameni trăiesc în Teritoriile de Nord-Vest, iar armata Canadei a coordonat cea mai mare evacuare aeriană din istoria regiunii.

Wildfire in northern Canada triggers mass evacuations

Comunităţile Fort Smith, K'atl'odeeche First Nation, Hay River, Enterprise şi Jean Marie River au primit şi ele ordin de evacuare.

Canada se confruntă cu cel mai grav sezon de incendii de vegetaţie din cele înregistrate, cu aproape 1.100 de incendii active în toată ţara. Cauza este o primăvară mai caldă şi mai uscată decât ar fi fost normal.

Oamenii de ştiinţă spun că schimbările climatice cresc riscul de vreme caldă şi uscată, care poate favoriza incendiile de vegetaţie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇