Fumul incendiilor din Canada învăluie America de Nord: O pătură portocalie și toxică s-a așezat peste New York (Video)

Fumul incendiilor din Canada învăluie America de Nord: O pătură portocalie și toxică s-a așezat peste New York (Video)

O ceață densă acoperă orașele din America de Nord, pe măsură ce fumul provocat de incendiile de pădure din Canada continuă să se răspândească.

Milioane de locuitori din America de Nord au primit avertizări despre calitatea slabă a aerului din cauza fumului provocat de incendiile de pădure din regiunea canadiană Quebec, relatează BBC.

Fumul a acoperit metropolele din Ontario și Quebec, inclusiv Toronto și regiunile învecinate, dar a ajuns și în Statele Unite, în New York și Connecticut, unde calitatea aerului a fost calificată drept "nesănătoasă".

Agenția de Protecție a Mediului din Statele Unite (EPA) a anunțat că în cea mai mare parte a nordului și estului teritoriului american aerul este "nesănătos", în special pentru persoanele care au probleme respiratorii.

ADVERTISING

Recomandările privind calitatea aerului vizează și orașe precum Boston, dar și unele situate mai la sud, precum Pittsburgh și Washington DC. În unele zone din Pennsylvania, New York și New England calitatea aerului a devenit "foarte nesănătoasă pentru oricine".

În New York, fotografii făcute marți arată o pătură portocalie care s-a întins deasupra orașului din cauza fumului degajat de incendiile din Canada și purtat de vânt înspre sud.

Din cauza fumului adus de vânt din Canada, New York a devenit metropola cu cea mai proastă calitate a aerului din lume:

Oficialii din sistemul sanitar al Statelor Unite au avertizat populația să nu facă mișcare în exterior și să-și reducă, pe cât posibil, expunerea la fum, întrucât aerul poluat prezintă riscuri pe termen lung pentru sănătate.

În Toronto și în zone învecinate calitatea aerului este "de risc ridicat".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din cauza scăderii calității aerului, Atikamekw, o comunitate din Quebec situată la 350 de kilometri nord de Montreal, a fost nevoită să evacueze persoanele cu astm și alte probleme respiratorii la distanță de smogul periculos.

Sezonul incendiilor devastatoare

Cea mai mare parte a fumului care a cuprins America de Nord provine din Quebec, unde au izbucnit 160 de incendii de pădure.

Canada continuă să se confrunte cu un sezon al incendiilor mai intens decât de obicei. Oficialii federali au avertizat luni că în această vară Canada s-ar putea confrunta cu cele mai mari incendii de până acum din cauza secetei și a căldurii prognozate pentru cea mai mare parte a anotimpului estival.

ADVERTISING

Incendiile din toată țara au mistuit peste 3,3 milioane de hectare de teren, o suprafață de 12 ori mai mare decât media din ultimul deceniu înregistrată în această perioadă a anului.

Mii de oameni au fost evacuați în toată țara, inclusiv din Quebec, unde flăcările au afectat o suprafață de aproximativ 200.000 de hectare.

Incendii majore au izbucnit și în Columbia Britanică, Alberta, Ontario, Noua Scoție și Teritorii de Nord-Vest.

Fumul amenință sănătatea

Matthew Adams, profesor la Universitatea din Toronto, a spus că primele efecte ale inhalării fumului provocat de incendiile de pădure sunt scurtarea respirației, creșterea pulsului, durerile în piept și inflamarea ochilor, a nasului și gâtului.

Fumul toxic poate avea, însă, și consecințe pe termen lung asupra sănătății, precum cancerul sau bolile pulmonare, îndeosebi la persoanele care trăiesc în zone cu incendii de pădure frecvente. Acestea sunt cauzate de particulele microscopice din norii de fum care pot pătrunde în sistemul circulator și în alte părți ale organismului, provocând posibile mutații ale ADN-ului și alte complicații medicale.

Unele studii au arătat că expunerea prelungită la fumul incendiilor de pădure le poate dăuna femeilor însărcinate și copiilor care urmează să se nască, a adăugat Adams.

Pentru persoanele care locuiesc departe de incendiile de pădure, dar care acum se află sub incidența alertelor de calitate a aerului, profesorul recomandă limitarea mișcării în exterior. În schimb, locuitorii din zonele apropiate de incendii ar trebui să poarte măști N95 pentru a bloca inhalarea particulelor toxice, a menționat el.

Expertul recomandă și instalarea de filtre Hepa și o ventilare bună a aerului din interiorul clădirilor pentru a reduce expunerea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇